Na Chernigivshhyni Fermer Shukaye Investoriv Dlya Budivnytstva Zavodu Iz Pererobky Buzyny

Про це повідомляє ТСН.«Пандемія коронавірусу посилила попит на бузину на міжнародному ринку, адже цей продукт містить велику кількість вітаміну С. Українські фермерські господарства відреагували на тренд і минулого року експортували тисячі тонн ягоди. Наразі інтерес до бузини лише посилюється, а ціни на неї зростають, тому деякі господарства вже планують вирощування промислових плантацій та переробку ягід», — йдеться в повідомленні.Зауважимо, що наразі бузина в Україні — переважно дикоросла рослина. Більшість господарств заготовлюють ягоду для експорту, скуповуючи її у населення. Утім, якщо ціна на продукт залишатиметься високою, промислове вирощування культури виглядає цілком перспективно.«В Україні є дуже багато ярів, схилів, земель, які є важкодоступними для сільськогосподарської техніки. Ці ділянки цілком підійдуть для вирощування бузини», — розповідає Потапов.Підкреслимо, що загальний обсяг експорту бузини з України минулого року склав 7,5 тис. тонн. Основні імпортери — Японія та країни ЄС. Продають за кордон ягоду замороженою. Експортують як бузину з гілочками, так і самі ягоди.Крім того, бузину широко використовують для виробництва ліків, фарбників та харчових продуктів. З ягоди роблять джеми, та навіть додають у йогурти з чорничним смаком. Також сік з бузини в Європі вважається суперфудом.Нагадаємо, на Чернігівщині виноробне підприємство планує збільшити насадження винограду.