Tsogorich V Ukrayini Sezon Sparzhi Rozpochnetsya Iz Zatrymkoyu

Про це повідомляє east-fruit.com.«Якщо в 2020 році основний сезон спаржі в Україні починався в середині квітня, то цьогоріч перші відносно великі партії продукції з'являться на українському ринку тільки до початку травня», — розповідає Тетяна Івченко, науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва УААН, експерт ринку спаржі.Наразі на українському ринку присутні лише дрібнооптові і роздрібні партії продукції від дрібних виробників. Ціни на спаржу в такому випадку коливаються в межах 200−300 грн/кг (7−11 $/кг), а поширюється продукція поки в основному безпосередньо споживачам. Основний же сезон продажів через мережі супермаркетів і підприємства HoReCa почнеться буквально через кілька днів.«Вже зараз на ринку фіксується суттєве зростання попиту на спаржу з боку ресторанів і оптових покупців, які за кілька останніх років звикли пропонувати цю продукцію своїм споживачам в цю пору року. Це підтверджує той факт, що спаржа вже завоювала досить високу популярність в українських покупців, тому виробники зможуть розраховувати на активний попит і в поточному сезоні», — пояснює експерт.За її словами, істотні проблеми для українських фермерів могла принести хвиля заморозків, яка прокотилася практично по всіх регіонах країни. Проте, заморозки в першу чергу вдарили по дрібним виробникам і тим, хто не зміг скористатися захисними технологіями.«Виробники спаржі повинні усвідомити, що в квітні-травні в Україні практично щороку існує висока ймовірність заморозків, тому потрібно бути повністю готовим до похолодання і намагатися нівелювати цей факт», — коментує Івченко.В результаті, холодна весна і нещодавня хвиля заморозків істотно зрушили старт сезону в Україні, але така затримка на старті обіцяє стабільні поставки свіжої продукції до кінця червня.«В іншому, перспективи сезону здаються позитивними, оскільки в цьому році можна припустити збільшення на ринку пропозиції цієї по-справжньому корисної овочевої продукції. Більш того, зсув сезону може бути навіть позитивним моментом, адже він співпаде з відновленням ресторанної діяльності в Україні, і вже зараз попит на майбутній урожай з боку HoReCa обіцяє бути досить активним», — підсумовує експерт ринку.Нагадаємо, на Херсонщині розпочали вирощування артишоків.