V Ukrayini Pislya Kilkoh Rokiv Spadu Vidrodzhuyetsya Popyt Na Chornu Smorodynu

Про це розповів Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН, передає agrotimes.ua.«Чорну смородину можна збирати комбайном, що гарантує виробнику відносно низьку собівартість ягоди. Сучасні сорти й техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини на високому рівні. Ця ягода доволі затребувана для заморожування», — повідомляє Ярещенко.Наразі у садівників є можливість врахувати помилки попередніх років, коли в Україні плантації смородини закладали десятками і навіть сотнями гектарів без належної підготовки. Врожайність таких насаджень була низькою, під комбайнове збирання більшість із них була непристосована.«Нині спостерігається хвиля відродження інтересу до чорної смородини та порічок, а вітчизняні селекціонери готові запропонувати сорти як для ручного, так і для механізованого збирання. Важлива складова ягідного бізнесу — це сорти рослин», — наголошує науковець.За його словами, завдяки грамотному сортовому підбору є змога подовжувати або скорочувати термін збирання ягід на плантації, підбирати ягоди з бажаними характеристиками. Не варто забувати, що власна селекція — це передусім забезпечення продовольчої безпеки країни.Нагадаємо, Українська горіхова асоціація рекомендує висаджувати фундук схожих сортів.