За даними щомісячного моніторингу аграрної торгівлі, який здійснює Європейська Комісія, з грудня 2018 року по листопад 2019 року Україна посіла третє місце в переліку найбільших постачальників продукції аграрного сектору до країн Євросоюзу, експортувавши сільгосппродукції на суму 7,3 млрд євро.

Загалом торік поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 7,5 млрд дол. США. Про це повідомив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Понад 83% українських поставок припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.

Характерною рисою минулого року стало помітне зростання експорту окремих видів тваринницької продукції в кількісних обсягах, зокрема: яєць в шкаралупі – до 9,6 тис. тонн (майже у 3,5 рази), меду – до 48 тис. тонн (зростання на 24%).

За 2019 рік вітчизняні експортери повністю закрили квоти на мед (основну і додаткову), яблучний і виноградний соки, цукор, ячмінну крупу і борошно, консервовані томати (основну і додаткову), оброблений крохмаль, пшеницю, кукурудзу (основну і додаткову), м’ясо птиці, вершкове масло, оброблену продукцію з зернових та крохмаль.

Найбільш суттєві порівняно з 2018 роком зміни стосуються використання квоти на цукор та невикористання квоти на солод.

Наприкінці минулого року Європарламентом було ухвалено рішення про загальне збільшення квот на безмитне ввезення  Україною у 2020 році курятини до 70 тис. тонн.
В січні 2020 року вітчизняним підприємцям вже вдалося закрити основну річну квоту на мед в обсязі 5800 тонн.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...