На Міжнародній космічній станції (МКС) завершилася серія експериментів з вирощування на орбіті листового салату (латук).

Це важливий крок для того, щоб урізноманітнити меню астронавтів. Вчені NASA після серії перевірок заявили, що перший вирощений в космосі салат виявився настільки ж безпечним і поживним, як і вирощений на Землі.

Джоя Маса з Космічного центру NASA імені Кеннеді, провідний науковий співробітник проекту з вирощування салату, зазначила, що вирощування їжі в космосі може мати вирішальне значення для космонавтів в тривалих польотах, таких як Artemis, в рамках якого планується висадити людей на південний полюс Місяця до 2024 року.

«Якщо ви тривалий час зберігайте упаковані продукти харчування, якість, смак і харчові якості знижуються, вітамінів стає менше. Ми не можемо гарантувати, що вони отримають достатньо поживних речовин. Також може бути психологічна користь від вирощування рослин», — підкреслила науковець.

Кажуть, що космічна їжа покращилася за останні роки. Але навіть в цьому випадку астронавти можуть просто втомитися від того, що їдять одні й ті ж страви. Крім того, у багатьох космонавтів спостерігається деяка втрата ваги.

Кущі салату росли протягом 33−56 днів, після чого їх збирали і їли або піддавали глибокому заморожуванню і повертали на Землю для хімічного і біологічного аналізу. При цьому астронавти протирали листя перед їжею спеціальними серветками.

Вирощений в космосі салат був схожий за складом на вирощені на Землі, а деякі рослини були ще багатшими на такі елементи, як калій, натрій, фосфор, сірку та цинк. У них був дещо вищий рівень бактерій, можливо, через їх зростання в більш теплій, і вологій системі, але вченими не було виявлено, що рослини переносять будь-які небезпечні бактерії, такі як кишкова паличка або сальмонела.

Подібні експерименти стали можливими завдяки спеціалізованій оранжереї і експериментальній установці Veggie, яку відправили на МКС на початку 2010 років.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.