Фермери з Київщини Юрій та Антон Яременки вклали $1 млн у власну акваферму Bester та випускають на ринок по 800 кг чорної осетрової ікри щороку. Більша частина продукції йде на експорт.

Родинний бізнес Яременків діє вже 9 років, при цьому окупатися вкладення почали лише зараз.

Осетрову ферму заснували в селі Трипілля, Київської області. Ідея піти в агробізнес належала батькові – Антону Яременку. Його син Юрій на той час займався журналістикою та піаром і був далеким від сільського господарства: працював і в прес-службі Мінооборони; видавав журнал «Камуфляж»; потім відкрив власну піар-агенцію. Проте саме Яременко-молодший запропонував осетрову ферму, бо побачив у цьому експортні можливості.

Перші чотири роки довелося лише вкладати гроші в нову справу, зароблені у попередніх бізнесах. Жили фермери на заощадження.

«Можна було б продавати рибу, але з маржею 5-10%. Якщо виробляти ікру, маржа – близько 50%. Ми пішли іншим шляхом незважаючи на всі ризики», – розповів Антон Яременко.

Перші гроші – у розвиток

Перші гроші від акваферми підприємці заробили на п’ятий рік, продавши 200 кг ікри. Одразу ж розширили бізнес, обладнавши другий майданчик у Ржищеві. Брали й кредити на розвиток справи, бо власних ресурсів не вистачало.

Найдорожче обладнання для ферми – садкові лінії – приладдя, яке утримує рибу у просторі акваферми та не дає їй піти в річку. Кожна конструкція коштує до $10 тис. Також багато коштів йде на корм для риби.

Зараз осетрова ферма Bester виробляє 800 кг ікри щороку, в Україні продається близько 200 кг, основна ж частина продукції експортується.

Фермери визнають, що їхній бізнес складний. Наразі 80% споживання ікри в Україні – це більш дешевий китайський продукт. Китай демпінгує на українському ринку. І справа тут у технології виробництва. У природних умовах осетер дозріває 12 років. Частина виробників використовує гормони, щоб швидше отримати ікру: прискорити цикл і здешевити продукт.

Проте на аквафермі Bester таким не займаються, бо роблять ставку на смакові якості ікри, а вони втрачаються при вирощуванні риби на гормонах.

Географія експорту

За словами Антона Яременка, справедлива ринкова ціна 50-грамової баночки натуральної чорної ікри в Україні – від 1000 грн, або від 16 000 грн за кг. Але за такою ціною в Україні продати ікру нереально.

Тому ставка – на експорт, і це дає фермерам можливість не працювати собі у збиток. У виробничий цех, що працює за євростандартами, вклали $380 тисяч, отримали необхідну сертифікацію.

Перші експорті поставки налагодили у Францію у 2017 році. У 2019 році ікру Bester відправили до США. Наразі ще є контракти з Ізраїлем та Австралією.

Нині два господарства можуть виробляти до 2 тонн ікри щороку. Попит диктує реальний обсяг – 800 кг. Вести бізнес в Україні непросто, і фермери зізнаються: думали про те, щоб перенести його за кордон. Проте це коштує великих грошей. Попри складнощі, Яременки усе ж вважають, що вдома комфортніше.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.