В ЄС вже давно лунали пропозиції стосовно податку в 0,47 євро на кожні 100 грамів телятини / яловичини, 0,36 євро на 100 грамів свинини та 0,17 євро на 100 грамів птиці.

Цього тижня депутатам Європарламенту пропонують обговорити тему “справжнього ціноутворення” на м’ясо – ініціативу парламентської Групи за перегляд цін на білки тваринного походження (Коаліція TAPP). На думку деяких членів парламенту, нинішня зоотехнічна система в ЄС є такою, що не відповідає цілям сталого розвитку, і потребує коригування, щоб країн Євросоюзу досягли мети стосовно кліматичної нейтральності.

Ці дебати можуть призвести до запровадження певного податку на м’ясо в ЄС, починаючи з 2022 року. Прогнозується, що підвищення цін, спричинене введенням такого податку, до 2030 року призведе до скорочення споживання курки, свинини та яловичини на 30%, 57% та 67% відповідно.

Щорічно доходи від податку сягатимуть 32 мільярдів євро. Ці гроші, за пропозицією фракції зелених, можуть бути використані для того, щоб допомогти фермерам інвестувати в більш стійкі сільськогосподарські практики.

“Справедливі ціни” на м’ясо в Європі можуть призвести до зниження викидів CO2 на 120 мільйонів тонн на рік. Це дорівнює викидам CO2 з чотирьох країн-членів ЄС: Ірландії, Данії, Словаччини та Естонії, і складає майже 3% всіх викидів парникових газів в Євросоюзі.

Повідомляє agroreview