У січні цього року виноград став лідером за темпами зростання цін на українському ринку свіжих фруктів. Від середини січня ціни на найбільш популярний сорт винограду «Кишмиш» зросли в 1,5 рази.

Про це повідомили в департаменті «Аналітика» найбільшого в Західній Україні гуртового ринку «Шувар». Зі слів продавців ринку, зростання ціни в січні – звичайна ситуація для ринку винограду, при цьому попит на виноград цього сезону помітно збільшився. Підтвердженням цієї інформації є офіційні дані зовнішньої торгівлі, які свідчать про те, що в цьому сезоні Україна вже імпортувала в 1,5 рази більше винограду, ніж рік тому.

«Зростання імпорту винограду в цьому сезоні було зафіксоване не тільки в зимовий період, ми майже в 2 рази збільшили обсяги зовнішніх поставок з серпня по листопад, тобто в сезон збирання власного врожаю. Обсяг імпорту в першій половині сезону є рекордним принаймні за останні 5 років. Іншими словами, споживання винограду в країні збільшується – це чудова можливість для українських фермерів, якою поки що користуються імпортери. Звичайно, для того, щоб відвоювати в імпортерів частку власного ринку, нашим виробникам потрібно запропонувати українському покупцю продукцію не гіршої якості. Компромісів в даному питанні не існує», – розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар»

На даний час в терміналі «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар», найбільшого в Західній Україні гуртового ринку, столовий виноград пропонується по 60-67 грн/кг (2,31-2,58 EUR/кг). Рік тому виноград також почав дорожчати з середини січня і тенденція до зростання зберігалась до кінця зими.

Цього сезону виноград на «Шуварі» пропонується мінімум на 10% дешевше ніж рік тому, оператори ринку це пов’язують із зростанням обсягів імпорту. Туреччина залишається головним постачальником винограду до України, з цієї країни ми завозимо до 80% всього винограду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...