В Україні на сьогоднішній день стандарти HACCP впровадили маже 90% великих підприємств.

Про це повідомив голова Громадської спілки «Асоціація з інтеграції НАССР» Владислав Веремеєнко. За його словами, великі підприємства не можуть працювати без HACCP. Цього вимагають їх партнери, тим більше, якщо продукція експортується.

Натомість серед малих підприємств ситуація з впровадженням HACCP набагато гірша. Їм не потрібен експлуатаційний дозвіл, достатньо надіслати папери декларативним способом. Так вони потрапляють до реєстру Держпродспоживслужби, і їх перевірятимуть планово або позапланово, якщо надходитимуть скарги від споживачів. 

«У відділі кулінарії одного черкаського супермаркету продавали млинці з куркою, якими отруїлися 30 людей. Після позапланової перевірки супермаркет оштрафували на 130 тис. грн. Я думаю, що така сума штрафів змусить підприємства більш ретельно контролювати якість своїх товарів», — говорить фахівець.

Також, для впровадження НАССР в першу чергу потрібно ознайомитись з вимогами законодавства (основний закон про безпечність харчових продуктів №771 і №590).

«Система НАССР – це аналіз ризиків. За порушення норм виробник може нести не тільки адміністративну, але й кримінальну відповідальність. Є два уніфіковані акти, по яким проходить перевірка: акт про інспектування і акт про аудит. На перший раз підприємство без системи НАССР штрафувати не будуть, напишуть тільки припис. Ще за одне порушення для юридичних осіб штраф складатиме 30 мінімальних зарплат (142 тис. грн у 2020р.), для фізичних осіб – 15 (71 тис. грн). Існує багато супутніх штрафів – мінімальний 25 тис. грн», — зауважив Веремеєнко.

На сьогоднішній день половина підприємств в Україні працює «в тіні», позапланова перевірка таких юридичних та фізичних осіб визначається штрафами 75 тис. грн та 30 тис. грн відповідно.

До інформації: HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

Повідомляє Аgroreview

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...