15369749 Ml Rd E1467025576740 696x450

Згідно зі статистичними даними ІП «СЖС Україна», вміст білка в українській пшениці в середньому зріс з 11,9% (врожай 2018 року) до 12,58% (врожай 2019 року), а вміст клейковини — з 22,1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білку і клейковини корелювало зовсім інакше.

Такі дані озвучив менеджер по технічним та презентаційним питанням компанії «СЖС Україна» Олег Оніщенко.

Зокрема, в минулому торговому сезоні 2018-2019 років вміст білку не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічна відмивка).

Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім вмістом білку 11,5% і чекаючи показник клейковини (механічна відмивка) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний вміст клейковини був нижче 23%), доводилося більш ретельно контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам при підготовці експортної партії. Щодо зерна пшениці врожаю 2019 року ситуація кардинально змінилася.

«Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній вміст білку в пшениці врожаю-2019 входить у п’ятірку найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічна відмивка) — у трійку.

Підвищення показників вмісту білку сталося внаслідок застосування у технології вирощування зерна азотних добрив, а саме — карбаміду у фазу наливу зерна, а також застосування більш сучасних (цінних) сортів зерна при сівбі культури, а також за рахунок перерозподілу запасних речовин у малому зерні в бік більш важливої складової — білка, що характерно при несприятливих погодних умовах вирощування.

Повідомляє Пропозиція