Dikie Pchely3 696x376

Дикі бджоли та джмелі більш корисні аграріям, ніж медоносні. Оскільки вони швидше запилюють сільськогосподарські рослини. На даний час в світі відомо понад 25 видів таких бджіл.

«Дикі» або поодинокі бджоли характерні тим, що не живуть у вуликах і не віддають людям свій мед. Натомість через свої біологічні властивості, вони більш активно запилюють сільськогосподарські рослини: олійні, овочеві, кормові культури та плодові дерева.

В промислових масштабах в Україні вирощують лише два види таких поодиноких бджіл. Це осмія рогата й осмія руда. Також українські аграрії використовують для запилення полів – джмеля земляного.

Ще кілька років тому в нашій країні вирощували й люцернову бджолу-листоріза, що активно запилює люцерну, а також ріпак, соняшник та інші рослини.

Аграріїв, що закуповують бджіл та джмелів за кордоном, Держпродспоживслужба попереджає, що ввозити бджолиних та джмелиних маток, а також джмелиних колоній можна лише після отримання міжнародного сертифікату.

Повідомляє Landlord