В українському законодавстві з’являється таке поняття як «локальний виробник». Це допоможе вивести діяльність дрібних переробників молока, м’яса та інших продуктів у легальну площину. Про це повідомила заступник голови громадської спілки «Вівчарство та козівництво України» Наталія Якименко.

Наразі Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства зараз готує правки до Закону України №771 «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини».

«Керівництво міністерства зібрало профільні асоціації, громадські спілки, бізнес, і вони разом продумали правки до закону. Посеред іншого буде введене поняття локального виробника, який працює на певній території й у радіусі 50 км (в гірських районах — 80 км) може продавати свою продукцію кінцевому споживачу», — зазнаяає Н.Якименко.

Козівництво в Україні на даний час досить активно розвивається. Але розвивається або великий бізнес, або дрібні господарства, які утримують по 100-150 голів. Останні переробляють все молоко на крафтові сири.

Проте в рамках діючого закону вони не можуть офіційно реалізувати свою продукцію навіть на агропродовольчому ринку. Також ніхто не контролює, в яких умовах виробляється продукція.

«Крафтовий виробник у місті — це обладнаний цех чи ресторан. У такому приміщенні виробляють продукцію із купленої сировини. Якщо говорити про село, де родина утримує тварин і сама переробляє продукцію, то вони працюють без експлуатаційного дозволу. А це — порушення санітарних норм та інших вимог — щодо наявності питної води, освітлення тощо», — пояснила заступник голови ГС «Вівчарство та козівництво України».

Очікується, що з прийняттям правок до закону дрібні переробники зможуть продавати сири чи ковбаси власного виробництва в рамках розвитку зеленого туризму або відкривати МАФи для продажу населенню. Але не торгувати в мережах — це, як і раніше, буде заборонено.

Повідомляє Агропортал

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.