Птахівництво є найбільш скороспілою галуззю тваринництва, яка при порівняно незначних затратах праці й кормів дає за короткий час високоякісну продукцію (доросла птиця, молодняк птиці, інкубаційні та харчові яйця, продукти забою та переробки, пух та пір’я тощо), послід, що широко використовується не тільки в харчовій промисловості, але й у парфумерній, мікробіологічній промисловості та медицині.

Таку заяву зробив Антимонопольний комітет України за результатом дослідження загальнодержавного м’ясного ринку.

Продукція вітчизняних птахівників дешевша за аналогічні пропозиції в Польщі, Угорщині, Іспанії.

Саме дешева собівартість української курятини дозволила країні стати одним із найбільших експортерів м’яса птиці в ЄС. Наприклад, 65% експортної до Німеччини української курятини потрапляє до великих сегментів споживання (ресторани, промислові їдальні). Нещодавно  український уряд схвалив збільшення квот на експорт м’яса птиці до ЄС.

Але не лише експорт спонукає динамічний ріст галузі. Так, за даними антимонопольного комітету, м’ясо птиці є однією з базових складових «споживчого кошика», як дорослих, так і дітей. Минулого року річна норма споживання м’яса птиці дитиною до 6 років становила 5,8 кг, з 6 до 18 років — 14 кг.

Для розширеного виробництва продукції птахівництва необхідно налагодити роботу племінних птахівничих підприємств, які б забезпечили потреби вітчизняних підприємств і господарств населення якісним молодняком сільськогосподарської птиці за прийнятними цінами.

Повідомляє Пропозиція