Жодна рослина не дає такої кількості олії з 1 га насаджень, як олійна пальма. Цим пояснюється значна поширеність пальмової олії як інгредієнта харчових продуктів. Проте для культивування цієї рослини фермери вдаються до дій, що можуть обернутися катастрофою для людства.

Крім Африки,  для отримання цінної харчової і технічної олії цей вид пальми культивують і в інших країнах із тропічним кліматом, таких як Малайзія та Індонезія. Малайзія та Індонезія разом виробляють 85% усієї пальмової олії у світі.

 Подробиці вирощування

Проте, нещодавно столиця Малайзії, була практично оповита токсичною імлою від палаючих торфових лісів. Ліси підпалили фермери, щоб звільнити землі для плантацій олійної пальми на індонезійському острові Суматра. Туман, що утворюється, може подорожувати до сусідньої Малайзії та Сінгапуру.

Високоякісні ліси вирубуються для отримання одноразового прибутку, що потім полегшує оренду ділянки для плантацій олійної пальми.

Еколог Адам Камал пояснює, чому пальмова олія настільки всюдисуща: «Це майже у всьому: зубна паста, морозиво, косметичні креми і навіть у деяких видах палива. Жодна інша культура не дає такої кількості олії з гектара, як олійна пальма».

Однак, хоча продуктивність культивованої олійної пальми дивовижна, наразі ключовими питаннями є стійке управління насадженнями цієї культури, яка має велику залежність від хімічних добрив та пестицидів, а також існує проблема розширення насаджень на незаймані лісові масиви.

Ключовим у розв’язанні цієї проблеми є використання для цих насаджень вже деградованих земель або земель, які не зайняті первинним лісом або здоровим вторинним лісом, а також гарантування стійкості ланцюжка поставок.

«Олійна пальма сама по собі не є злом, але її поширення треба чітко регулювати», – наголошує ресурс.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...