Виробництвом шиїтаке в Україні займаються лише кілька ферм. Для його вирощування потрібні спеціальні умови, оскільки гриб дуже чутливий до будь-яких змін температури. Проте ціна на цю продукцію виправдовує затрати: до 190 грн за 1 кг свіжих грибів та 1400 грн – за 1 кг сушених.

На даний час на одному з господарств Закарпаття вже збирають четвертий врожай шиїтаке, але щоб налагодити виробництво цього екзотичного гриба, власникам ферми знадобилося два роки.

Шиїтаке – деревний гриб, який традиційно росте в Азії. За лікувальні властивості, зумовлені високим вмістом вітамінів, мікро- і макроелементів, він отримав назву імператорського. Попит на нього постійно зростає – купують цей гриб ресторани і фармакологічні компанії.

Директор грибоферми Артур Пивоварник розповів, що великими споживачам цього продукту є Бельгія, Німеччина та Нідерланди. Крім того, закарпатські виробники цілеспрямовано шукають ринки збуту на Близькому Сході. В Україні шиїтаке закарпатського виробництва купують в основному ресторани.

Особливостями вирощування шиїтаке поділився технолог грибоферми Андрій Равліковський:

  • перший етап виробництва – приготування субстрату для вирощування гриба. Для цього подрібнюють деревину і додають в неї лише органічні компоненти: висівки, насіння соняшнику та кукурудзу.
  • приміщення для вирощування гриба – повністю стерильні. Доступ до них має тільки персонал.
  • важливий елемент – підтримання температурного режиму: гриб дуже чутливий до будь-яких змін температури.
  • процес вирощування шиїтаке триває щонайменше 4 місяці.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...