Врожаї завжди сильно залежали від погодних умов. Та за останні десять років фактично вся територія України стала зоною ризикового землеробства. Навіть у західних регіонах спостерігаються нетипові погодні умови: затяжні дощові періоди змінюються посухою і навпаки.

Саме погода є або вірним помічником аграріїв або створює величезні проблеми. З розвитком технологій вплив людського фактору на врожай з кожним роком стає меншим, а вплив погодних умов, особливо в контексті зміни клімату, — зростає. Вченими відзначено, що підвищення середньодобової температури повітря всього на декілька градусів за Цельсієм призвело до переміщення кліматичних зон в Україні на 200 км. Тому змінилося географічне поширення культур: ті, котрі традиційно вважалися теплолюбними, південними, зокрема сорго, вже вирощують по всій території України.

Підводячи підсумки 2019 року потрібно зазначити, що висіяні з осені 2018 року озимий ячмінь, пшениця, ріпак та жито добре перезимували. Попри короткочасні дощі, які пройшли в період жнив, погодні умови, все таки, були сприятливими для вчасного збирання врожаю. Крім того, збиральна кампанія 2019 року стартувала на 7–8 днів раніше порівняно з попереднім роком та пройшла без втрат й у стислі строки.

Цьогоріч врожайність зернових була вищою. За офіційними даними, приріст врожайності зернових культур в південних областях становив 3–4 ц/га, а в центральних — 5 ц/га і вище. Завдяки сухій погоді та швидким темпам збору, пшениця, що поступала на елеватор, мала високі хлібопекарські якості. Тож Україна буде з хлібом.

За словами спеціалістів ДП «Рейлін» (м.Київ), цього року відмічається підвищений інтерес до сорго. Продаж насіння сорго стартував достатньо рано — ще наприкінці літа, коли  зібрали перші врожаї зернового сорго. Ціна на товарне зерно сорго в 2019 році є достатньо привабливою та становить близько 150 дол. США/ т, що лише на 15 дол. нижче за ціну на зерно кукурудзи. Така різниця в ціні є типовою на світовому ринку. Очікуюється, що 2020 року ціна на зерно сорго дещо зросте, що пов’язано з можливим зменшенням валового збору кукурудзи через осінню посуху і низькі запаси ґрунтової вологи. Тож, 2020 рік може стати роком соргового буму, як це було 2012 року.

Враховуючи дану ситуацію, експерти радять обирати гібриди сорго, виходячи із весняних запасів вологи в метровому шарі ґрунту. За мінімальних запасів вологи (50-60 мм) слід обирати ранні невисокорослі гібриди, такі як Юкі та Зуні. Це дасть змогу зекономити вологу на формування вегетативної маси та рано звільнити поле. Якщо вологи в метровому шарі близько 100 мм — можна сміливо висівати більш інтенсивні гібриди, такі як Ютамі, Майло В та Понкі.

Висіваючи цукрові гібриди сорго на силос, слід звертати увагу, що сумісні посіви з кукурудзою покращують його якість та поживність. У більш посушливих регіонах для заготівлі силосу рекомендується робити суміжні посіви цукрових гібридів Мохавк, СС 506 чи ранньостиглого Су з безкитицевим гібридом цукрового сорго Г 1990, що довго залишається зеленим та соковитим.

Для тваринницьких молочних підприємств також буде цікавим силосний гібрид Кейто, який формує вегетативну масу заввишки 1,8–2 м і повноцінну волоть з крупним зерном. Силосний гібрид Кейто є конкурентним з кукурудзою за поживністю. Щоб отримати силос якнайкращої якості та поживності, Кейто слід вчасно збирати. 

За умови вирощування сорго-суданкових гібридів із використанням поливу, ви гарантовано отримаєте чотири покоси за вегетацію.

Сівозміни слід планувати заздалегідь і купляти посівний матеріал в міжсезонні чи на початку сезону, коли насіннєві компанії найчастіше пропонують знижки та проводять різноманітні акції, щоб заохотити виробника.

Насіння слід обирати найкращої якості і від надійних постачальників, що гарантує отримання дружніх сходів та високих врожаїв.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.