Спілка молочних підприємств прогнозує, що цього року Україна імпортує 20 тис. тонн сирів.

Про це заявив голова Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

«Загалом споживання сирів і сирних продуктів в Україні становить 120 тис. тонн. Тобто 18-20% обсягу цього ринку займатиме імпортна продукція», – зазначив експерт.

«Без державної підтримки в такій ситуації не можна нічого зробити. Коли ми підписували Асоціацію з ЄС, нам відкривали ринки за однієї умови – квоти. Сьогодні наявні квоти – це іронія, а не відкриті двері, – вважає Вадим Чагаровський. – Я вважаю, що держава має вдатися до симетричних кроків – ввести квоти на імпорт молочних продуктів до України».

За приклад можна взяти США. Навіть ця розвинена країна обмежує ринок споживання імпортних продуктів. Їхня квота на імпорт становить 2% від загального ринку.

Якщо не ввести це обмеження, ситуація, яка складається в молочному скотарстві, вдарить по молочнопереробній галузі, спричиняючи скорочення робочих місць та дефіцит молочних продуктів.

У ситуації, що склалася цього року, про експорт молочних продуктів можна забути, підкреслив експерт. «Третє місце по казеїну, п’яте місце по маслу – забули. Цього року будуть експортовані лише суха сироватка і частково сухе знежирене молоко, – зазначив експерт. – Світові ціни сьогодні несприятливі для експорту масла, сиру. Хоча квот на експорт сирів до ЄС Україна не має, оскільки вони там нікому не потрібні».

Тому за таких обставин потрібно думати в першу чергу про внутрішній ринок, резюмував Вадим Чагаровський.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...