Професорка кафедри генетики та біотехнології Санкт-Петербурзького державного університету (СПбДУ) Тетяна Матвєєва повідомила, що волоський горіх, хміль, журавлина, лохина та чорниця відносяться до природних генетично модифікованим культур (ГМО).

Вчені СПбДУ довели це спільно з фахівцями Інституту молекулярної біології рослин в Страсбурзі.

«Природно-трансгенним виявився культурний арахіс, хміль, рослина гуава, що активно вживається в їжу в тропічних районах, рослина трьома, яка використовується при приготуванні васабі, а також також рід, до якого належить волоський горіх. Суринамський вишня, чай, представники роду вакцініум – всім нам відома журавлина, брусниця, лохина, чорниця – все це природні ГМО», — зазначила професорка.

Трансгенні рослини — це рослини в геноми яких потрапили гени стороннього організму – бактерії або гриба. На даний момент вчені таким же способом створюють генетично модифіковані культури, стійкі до хвороб і шкідників, тому створення генномодифікованих продуктів не знахідка науки, а природний процес.

Це можна спостерігати на прикладі агробактерії, яка може направляти фрагменти своєї ДНК в клітини рослин, що призводить до утворення пухлин на коренях або стеблах. Агробактерія також може харчуватися речовинами, які утворилися в наростах ураженої рослини. Солодка картопля з покоління в покоління передає в своїх ДНК ділянки, що належать агробактеріям. Після дослідження, проведеного вченими Петербурга і Страсбурга, список таких рослин значно розширився.

«Наш організм з усіма продуктами справляється однаково, ГМО або не ГМО. В залежності від того, якої ми дієти дотримуємося, до нас в організм протягом доби може потрапити не більше грама цієї ДНК.  Значна частина цієї ДНК в нашій травній системі розкладається до окремих нуклеотидів. Де ці нуклеотиди були, в ГМО чи ні, вже нікого не хвилює. Ми харчуємося рослинами, але фотосинтезувати ніхто з людей ще досі не почав. Ймовірність того, що ми захоплюємо трансгени, ще менша», — додала Тетяна Матвєєва.

Вчені протягом 3-х років вивчали і аналізували геноми 631 природно-трансгенних рослин. Отримані дані допоможуть оцінити наслідки поширення ГМО-культур і зрозуміти, що буде з трансгенними рослинами, створеними людиною, через 10 років і через сторіччя.

Тетяна Матвєєва зазначила, що через неприродність процесу створення трансгенних рослин споживачі бояться ГМО, але проведене дослідження показало, що людство постійно стикалося з ним протягом усієї своєї історії.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...