Микола Стецьків запрошує на свою ферму «Файна Berry» в село Гончари Львівської області міських туристів, які самі вибирають собі полуницю. Частину врожаю продає HoReCa вдвічі дорожче, ніж інші фермери гуртовим закупівельникам.

Микола після повернення додому з АТО отримав 28 тис. грн одноразової допомоги від центру зайнятості на розвиток власної справи. Разом із дружиною вирішили вирощувати полуницю.

«Ми з дружиною виховуємо 4 синів і 1 доньку. І ми згадуємо той момент, коли наші діти потрапили на грядку з полуницею. Їх емоції дуже сильно збереглися в нашій пам’яті. Адже вони виросли в місті і для них земля, кущі полуниці були своєрідним атракціоном – щось нове і нестандартне, яке можна зірвати і з’їсти. І коли ми згадали це, то далі вже з дружиною сфокусувалися на цій ягод», — розповідає фермер.

Починали з 600 саджанців полуниці, згодом плантацію розширили до 1 га. Те, що заклали в 2016 році окупилося вже в 2017-му, а те, що закладалося в 2017-му принесло прибутток у 2018-му.

За словами фермера, в цьому бізнесі великий відсоток доданої вартості. Якщо в середньому у Львівській області суниця в сезон коштує 25-35 грн/кг, то без посередників він продає ягоду сегменту HoReCa по 60-70 грн/кг.

Непогано показала себе й ніша агротуризму. Фермер запрошує до себе на поле туристів з міста і  вони самі вибирають собі ягоди.

«У цьому випадку я не несу витрат на робочу силу, упаковку, не витрачаю час на збір і доставку. До речі, людям подобається самостійно збирати ягоду. Варто відзначити, що в майбутньому такий напрямок агротуризму буде поширено в великих містах: Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі» — розповів Микола Стецьків.

Повідомляє EastFruit

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.