В Україні в 2017 році площа посівів амаранту становила 250 га, в 2018 році – 800 га.

В цьому році – вже близько 4 тис. га, а в наступному році прогнозується її зростання до 20 тис. га. Таку думку висловили аналітики компанії Pro-Consulting. 

«Причиною такого інтересу до амаранту став швидко зростаючий світовий ринок цієї культури, на якому перші отримають максимальні доходи. Тільки амарантової олії в світі продається на $0,5 млрд, а попит на неї зростає приблизно на 12% в рік. До речі, українські підприємці налагодили виробництво унікальної олії амаранту холодного віджиму, в якому корисні речовини цієї чудо-рослини зберігаються практично повністю», – пояснюють експерти.

Також в 2019 році до існуючих 30 агрогосподарств, які займалися вирощуванням амаранту, додалися ще 100. При цьому тридцять компаній розширює свою сферу діяльності та зайнялися виробництвом амарантової олії, борошна, крупи, пластівців та іншої продукції з цієї рослини.

Амарант характеризується лікувальними і вітамінними властивостями. На Кавказі його зілля йде на приготування борщів, юшок, щів, окрошки. У Середній Азії насіння амаранту мололи на круподерці або товкли в ступі на крупу, з якої варили різні каші, здебільшого молочні. Пюре з варених стебел та листя заміняє шпинат. Молоде зілля до початку цвітіння використовують у приготуванні прісних салатів.

Листки амаранту також використовують у консервуванні. Вони надають хрусткості огіркам та кабачкам.

Амарант також культивують у гірських районах Центральної Америки як борошняну та круп’яну рослину. Її зрідка вирощують у Південному Китаї та Індії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...