Зизифус, або китайський фінік – в Україні про цю рослину мало хто знає. Однак, з огляду на зміну клімату, тепер його сміливо можна вирощувати на півдні України, а можливо і в більш північних регіонах, оскільки рослина дуже невибаглива.

Серед переваг – пізнє цвітіння зизифуса. Ця рослина чудово переносить морози до мінус 25, тому травневі заморозки їй байдужі. А ще вона не вимагає обрізки. Зизифус перехресно запилюється комахами, відрізняється скороплідностью та посухостійкістю.

Саджанці цієї дивовижної рослини вже досить активно пропонують багато українських садових центрів. Та й сортів цього чудо-дерева близько 400.

Величезним плюсом вирощування зизифуса є те, що рослина не потребує догляду, а рости може на найбідніших грунтах. Надалі дерево приживається та пускає коріння близько 3 метрів в глибину, і йому цілком вистачає вологи. Але через глибоку кореневу систему, він боїться поверхневих ґрунтових вод.

Важливо й те, що зизифус не треба обробляти ніякими хімікатами, оскільки він нічим не хворіє.

Плоди зизифуса, дійсно нагадують фінік. Його плоди дозрівають в кінці вересня-жовтня. Врожай може досягати до 30 кг з дерева. Сушені плоди зберігаються два роки і довше.

За смаком зизифус нагадують кисле яблуко без будь-якого запаху. Досвідчені садівники радять дати ягодам трохи полежати після збору в холодному приміщенні – після цього ягода стає ще смачнішою.

Плоди зизифуса з’їдають свіжими, з них роблять заготовки (компоти, варення, сироп, цукати) або сушать. У будь-якому вигляді китайські фініки корисні для здоров’я. Вони містять більше аскорбінової кислоти, ніж цитрусові фрукти, а також флавоноїди, пектин, каротин, рутин, йод, кобальт та інші елементи.

Повідомляє EastFruit

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...