Грецькі горіхи, до складу яких входять органічні та мінеральні сполуки, вітаміни – смачні та дуже корисні. Ціни різняться залежно від якості товару та місця їх продажу. Наразі в Україні триває сезон з їх збирання та продажу. 

Збивають палицею або просто вилазять на дерева і трусять – так на Вінниччині у сезон збирають волоські горіхи. Селяни жартують, що то не горіхи падають, а гроші. З трьох дерев можна зібрати кілька мішків горіхів. Їх продають через інтернет – по120 грн за кіло, покупці намагаються збити ціну до 100. Товар пересилають поштою, гроші приймають на картку.

Пенсіонерка з Вінничини тітка Марія горіхи лущить не руками, а кухонним молотком по пляшці: “Товчу так, щоб вони були ціленькі, оскільки якщо будете просто бити, то вони розлітаються. А так треба бити по дзьобику”. Жінка торгівлі онлайн іще не опанувала, горіхи носить на базар заготівельникам. Кому не нудно сидіти – продають горіхи на базарі самі.

У Львові на ринку продають горіхи ті, хто їх вирощує – не лущенні за 35-40 грн. Лущити лінуються або не мають часу. Пані Ліда вже розміняла дев’ятий десяток, у неї дача, а там п’ять дерев горіха: “Маю діти, онуки, і все роздаю, і сама їм кожний день”. Горіхи вона не лущить, хоча знає, що чищені суттєво дорожчі. У сусіда-продавця по 120 гривень кілограм: “У мене донька живе в Києві, то там в магазинах продають по 150 грн”. На столичному ж базарі можна побачити і за 180 грн.

Горіх – дуже вигідний товар. Можна продати ядра, якшо не полінуватися їх потовкти, а можна ще й зібрати перетинки і їх продавати за 20 грн пакетик. 

Ціни на українські овочі та фрукти перед закриттям сезону піднялись щонайменше вдвічі. Але покупці, напередодні холодів хочуть наїстися всього, а тому – попит є. Фермери навіть намагаються подовжити сезон деяких продуктів. Висаджують більш пізні сорти ягід, та вирощують їх в теплицях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.