Виробники прогнозують, що роздрібна вартість цибулі взимку буде на рівні 6-10 грн за кг. А експерти запевняють – виграють ті виробники, які зможуть дотримати цибулю до квітня. 

За словами аналітика АПК-Інформ Олександра Хорєва, ціна на цибулю минулого сезону досягла позначки 25 грн за кг за декількома причинами:

  • був найнижчий врожай за останні 10 років в Україні та в більшості країн ЄС;
  • відбувся активний експорт якісної цибулі у першій половині сезону – Україна вперше експортувала понад 10 тис. тонн за цей період;
  • якість продукції, що залишилась всередині країни, залишала бажати кращого, а імпорт цибулі в Україну склав 87 тис. тонн.

«У сезоні 2019-2020 років в Україні знову з’являються мисливці за прибутком. Про це свідчить зростання площ під цибулею на 7%, але ціни вже на рівні минулорічних та продовжують знижуватись. Середня врожайність цибулі в Україні – 17 тонн  з гектара. Цього сезону прогнозована врожайність буде 17,9 тонн з гектара. Врожайність у Нідерландах, які «створюють» цибулеві тренди в світі, зросла мінімум на 9% у порівнянні з середніми показниками за останні 5 років. Тож ціни продовжують знижуватись, не дивлячись на збільшення попиту з боку країн Африки та Азії», – зазначив Хорєв.

Проте, ціна на цибулю може зрости, якщо:

  • буде системний підхід до продажів (продукція має реалізовуватись протягом всього сезону);
  • пропозиція цибулі поганої якості буде мінімальною;
  • буде налагоджений експорт та постійні пошуки нових ринків збуту;
  • доробка та переробка – гарний шанс вигідно продати некондиційну продукцію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.