У ЄС виробництво курятини в альтернативних системах отримало найбільший розвиток у Нідерландах. За останні п’ять років воно щонайменше подвоїлося. Так, у 2018 році близько 45% вирощених курчат становили бройлери й кроси повільного росту, вирощені в альтернативних системах. На роздрібному ринку частка таких курчат вже становить 90%.

У Нідерландах вирощують і бройлерів швидкого росту за інтенсивними технологіями, але більшість із них експортують.

У 2013-2014 роках у відповідь на суспільний тиск місцеві виробники курятини впровадили нові стандарти вирощування м’ясних курчат – Chicken of Tomorrow (Курчата завтрашнього дня) і Chicken of Tomorrow – New Standard (Курчата завтрашнього дня – новий стандарт), спрямовані на поліпшення добробуту птиці.

Стандарти передбачають використання генотипів курей із середньодобовим приростом живої маси не більше як 45-50 г. Також зменшено нормативи максимальної щільності посадки й навантаження на 1 м² підлоги пташника. Наразі курятина цих торгових марок займає близько 70% роздрібного ринку в Нідерландах.

Торгові марки Beter Leven 1* (Краще життя 1*) та Beter Leven 2* (Краще життя 2*) було запроваджено 2007 року, і нині їм належить близько 20% роздрібного ринку в Нідерландах.

Системи виробництва курятини цих торгових марок також передбачають зменшення щільності посадки птиці, наявність у пташнику тюків сіна або соломи та запровадження денного світла. Органічній системі вирощування в Нідерландах присвоюється категорія 3*.

М’ясо птиці, вироблене в альтернативних системах, зазвичай належить до преміум-сегмента ринку.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.