Захист сільськогосподарських культур агроволокном та біопрепаратами є ефективним, екологічним та дозволеним. Також ефективним для боротьби зі шкідниками є застосування біопрепаратів, таких як Бітоксибацилін, Актофіт, Актоверм. Проти гусені капустяної совки застосовують Лепідоцид.

До того ж, згідно з Законом України «Про захист рослин», якщо планується вживання в їжу різних частин рослини, обприскування зеленних овочевих культур хімічними сполуками заборонено.

Найбільш екологічно безпечним та ефективним є вирощування руколи під агроволокном. Воно захищає рослини від основного шкідника – хрестоцвітих блішок.

Поверх посівів руколи слід одразу розстилати агроволокно та прикопувати його краї,  щоб шкідники не могли проникати під нього та пошкоджувати рослини. Крапельне зрошення, прокладене під агроволокном, має забезпечувати своєчасне зволоження ґрунту.

За умови обмеження шкоди від хрестоцвітих блішок агроволокно можна не знімати до самого збирання розеток листків. Залежно від сорту це відбувається на 25–35 день. За рік руколу висівають у 3–4 обороти, з кожного посіву збираючи врожай.

Листя руколи використовують в їжу. В ній міститься дуже багато вітаміну C, йоду та заліза. Вона росте як на культивованих площах, так і в дикому вигляді (selvatico). На берегах Середземного моря її вирощували ще за часів Римської імперії. До 1900-х років руколу переважно збирали в дикому вигляді — її масова культивація не велась. Наука також майже не цікавилась руколою.

Рукола пряний та гострий смак. В основному її використовують для салатів, а також як овочевий додаток до м’ясних, рибних страв та паст. Смакує як додаток до бутербродів. В прибережній Словенії (особливо в Копері) руколу додають до сирного чебурека. В Італії часто використовують для приготування піци. Також застосовується як інгредієнт песто на додаток до базиліку (або як його заміна).

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.