
Серед досліджуваних більш ніж 30 видів малопоширених і нетрадиційних для регіону Полісся культур однією з найперспективніших виявився амарант.
Такі результати показують дослідження Сарненської дослідної станції (Рівненська обл.).
Згідно з ними, ця культура показує стабільно високі показники продуктивності як на мінеральних, так і органогенних ґрунтах, які мають абсолютно різні водно-фізичні, агрохімічні властивості та мікрокліматичні особливості.
Амарант – це високопродуктивна культура. Середня врожайність вегетативної маси становить 35-40 тонн/га на дерново-підзолистих і 45-55 тонн/га на торфових ґрунтах, а насіння близько 1,5-2 тонн/га.
За належної агротехніки можливо одержати понад 100 тонн/га вегетативної маси амаранту й 4-5 тонн/га насіння, особливо нових сортів.
Амарант є перспективною білковою культурою:
- білок за амінокислотним складом унікальний — він містить до 35 % незамінних амінокислот;
- лізину – у 3-3,5 рази більше, ніж у білку пшениці;
- жирнокислотний склад близький до складу обліпихової олії;
- культура багата на вітаміни, серед мінеральних речовин є такі важливі мікроелементи, як кремній, цинк, мідь, магній.
Також продукти із щирицею здатні зменшувати токсичний ефект радіоактивного опромінення організму.