Серед досліджуваних більш ніж 30 видів малопоширених і нетрадиційних для регіону Полісся культур однією з найперспективніших виявився амарант.

Такі результати показують дослідження Сарненської дослідної станції (Рівненська обл.).

Згідно з ними, ця культура показує стабільно високі показники продуктивності як на мінеральних, так і органогенних ґрунтах, які мають абсолютно різні водно-фізичні, агрохімічні властивості та мікрокліматичні особливості.

Амарант – це високопродуктивна культура. Середня врожайність вегетативної маси становить 35-40 тонн/га на дерново-підзолистих і 45-55 тонн/га на торфових ґрунтах, а насіння близько 1,5-2 тонн/га.

За належної агротехніки можливо одержати понад 100 тонн/га вегетативної маси амаранту й 4-5 тонн/га насіння, особливо нових сортів.

Амарант є перспективною білковою культурою:

  • білок за амінокислотним складом унікальний — він містить до 35 % незамінних амінокислот;
  • лізину – у 3-3,5 рази більше, ніж у білку пшениці;
  • жирнокислотний склад близький до складу обліпихової олії;
  • культура багата на вітаміни, серед мінеральних речовин  є такі важливі мікроелементи, як кремній, цинк, мідь, магній.

Також продукти із щирицею здатні зменшувати токсичний ефект радіоактивного опромінення організму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.