Молодий фермер з Самбірщини (Львівська обл.) Микола Драган вирощує на своєму городі незвичну “солодку картоплю” — батат. Насправді з картоплею батат немає нічого спільного, окрім схожої форми та того що теж росте у землі.

Врожай батату в Україні збільшується щороку: у 2017 році – 20 тонн, а у 2018 році вже – 190 тонн.

Батат цікавий тим, що страви з нього виходять екологічно чисті, мають добрий смак, високо дієтичні і з лікувальними властивостями.

“Минулого року, перебуваючи в Німеччині, я перший раз батат побачив у місцевого фермера, який займався його вирощуванням, – розповідає Микола. Коли повернувся в Україну, вирішив також спробувати його виростити. Після вивчення інформації в Інтернеті, як виростити цей овоч, на початку лютого придбав 8 бульб у Донецькій області. Висадив їх в ящик із сумішшю землі та піску. Перший врожай – понад 50 кг із 50 кущів батату, 35 з яких сорт “Боніта” та 15 – “Джорджія Джет”. Головне встигнути зібрати бульбу до заморозків.”

Молодий фермер розповідає, що дуже важливо просушити плоди на сонці протягом 6-8 днів, а потім зберігати в сухому приміщенні. За таких умов коренеплоди добре зберігаються до 6 місяців.

Зберігати врожай у підвалі не можна через високу вологість, тоді термін зберігання значно скоротиться. Готувати батат можна по-різному: смажити, варити, запікати та сушити. На смак, залежно від сорту, нагадує смажену або варену підморожену картоплю.

Переваги перед картоплею:

  • не потребує такого виду робіт як підгортання;
  • абсолютно не цікавить колорадських жуків;
  • не належить до родини Пасльонових (не є родичем і тому має мало спільних хвороб із картоплею, перцем, помідорами, баклажанами, тютюном і фізалісом, які часто заражають одне одного);
  • кращі показники врожайності та більший розмір бульб;
  • не потребує ні планового оприскування отрутохімікатами, ані протруювання перед посадкою;
  • високий коефіцієнт розмноження: з однієї бульби можлива вигонка до 40 самостійних рослин, після чого вона частково ще придатна в їжу;
  • при порівняно незначному догляді бадилля залишається зеленим, а корені набирають масу аж до початку жовтня (на 2 місяці довше картоплі). При цьому вибірково можна відкопувати бульби в їжу починаючи з серпня;
  • надзвичайно корисний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.