Майже всі мешканці села Велика Добронь на Закарпатті вирощують на своїх присадибних ділянках червоний солодкий і гіркий перець та виготовляють із нього спеції.

Для виробництва 1 кг паприки потрібно перемолоти 10 кг сирого перцю. За сезон у селі виробляють понад 200 тонн паприки.

У Великій Доброні перець вирощують вже 50 років, навіть вивели свій сорт – «Добронський». Цьогорічний сезон виготовлення паприки на Закарпатті якраз в розпалі: селяни збирають перець та сушать його на сонці у великих мішках, обвішуючи ними будинки і паркани.

Розсаду у Великій Доброні висаджують у відкритий ґрунт у травні, удобрюють гноєм, щодня рясно поливають. У нинішньому році через спеку перець дозрів на 2 тижні раніше, ніж зазвичай.

Для місцевих мешканців ця культура – джерело заробітку. Добронська паприка стала справжнім брендом. Продають її за ціною 120 грн/кг. 

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.