Досвід Олексія Кириленка з Тертишників, що в Носівському районі на Чернігівщині, показує, що дрібний виробник може знайти свою нішу навіть у вирощуванні наймасовіших овочевих культур.

Колись – сільський учитель, а нині пенсіонер вирощує овочі на продаж вже багато років. Але на сьогодні він, взявши по 2 га під ОСГ на трьох членів родини, став провідним овочівником району. Точніше, вже не так він, як його син, який, працюючи в педінституті в сусідньому райцентрі, взяв у свої руки більшу частину справ, і в першу чергу – агрономічну складову.

Овочеві культури у Олексія Кириленка – лише найбільш ходові. Найбільше – помідорів і білокачанної капусти, є ще баклажани, солодкий і гіркий перець, столові буряки, огірки, цвітна й пекінська капуста, а навесні – теплична редиска. Раз спробував виростити броколі, але такий по-справжньому нішевий товар, та ще й порівняно дорогий, не знайшов збуту в пересічному райцентрі.

Загалом у городян городи невеликі: зрідка більше 15 соток, а зазвичай – 6-10. І левова частка відводиться під «другий хліб» (картоплю). А з овочів вирощують у першу чергу коренеплоди та капусту. Наприклад, багато хто не вирощує солодкого перцю, цвітної капусти чи «пекінки». Баклажани ж вдається виростити небагатьом, оскільки в умовах городу їх не посадиш достатньо далеко від картоплі, а значить, «синенькі» все одно з’їдять колорадські жуки. Гіркого перцю взагалі на городах майже ніхто не вирощує: на всі культури площі бракує, тому доводиться обмежуватися «борщовим набором».

Також овочі власники малих городів зазвичай вирощують одного-двох, рідше кількох сортів чи гібридів. Наприклад, один сорт ранній і один пізній. А часто – один сорт або гібрид, який плодоносить в основний сезон. «Поки у покупців на городах є власні овочі, торгівля йде мляво. А щойно у основної маси свої овочі закінчуються, до мене вишиковуються черги. Буває, що з черги кричать, щоб по багато одному не давав, а торік раз навіть побилися», – розповідає овочівник.

Саме ту і знаходить свою нішу Олексій Григорович, адже тих самих помідорів чи капусти він вирощує повний конвеєр: від ранніх гібридів до пізніх. Відтак сезон у нього триває довше, ніж у основної маси власників городів. Крім того, він вирощує й те, до чого у основної маси населення землі не вистачає або що виростити не так просто: цвітну й пекінську капусту та баклажани.

Врешті, городяни ті ж самі помідори вирощують у першу чергу на їжу, тобто, салатного типу. А на консервацію вже купують. Тому наш місцевий фермер вирощує чимало дрібноплідних помідорів – «сливок» і круглих, типу Солероссо, які ще чомусь називають «Чумачок». Також великий попит на «сливку» середнього розміру і на якомога соковитіші гібриди (останні беруть для виробництва домашньої аджики).

В інших культурах овочівник також намагається знайти якусь «родзинку», якої не було б у основної маси городників. Так, солодкий перець він вирощує кубовидний, тоді як на городах у людей – здебільшого типу угорський білий (до якого відноситься, зокрема, загальновідомий сорт Білозерка). Буряк для вирощування обрав солодкий, розваристий і лежкий EZ 3003 циліндричної форми. Разом з тим має в асортименті і круглий.

Для забезпечення свого господарства водою Олексій Кириленко пробурив у дворі свердловину, від якої провів на овочевий масив краплинне зрошення. Тільки на електроенергію для роботи свердловини і краплинної системи щомісяця йде 2000 грн, але це забезпечує стабільні й високі врожаї попри всі посухи. Ще одна важлива складова гарантованого врожаю – якісна розсада. Щоб її отримати, насіння беруть тільки гібридне іноземної селекції, а розсаду вирощують у касетах на покупному торфі («Щедра земля»).

Ясна річ, розсаду вирощують у плівковій теплиці. Раніше теплицю мали розміром 8х25 м. Торішні високі ціни на помідори (до 40 грн/кг) спонукали поставити нову теплицю, більшу (10х50) і високу. В неї поставили котел «Булер’ян» завдовжки 1,2 м, в якому добре згоряють метрової довжини дрова. Це дає змогу забезпечити тепло.

Цього року в теплиці вирощували не тільки розсаду, а три обороти овочевих культур: спочатку редиску, потім огірки, а на осінь – щоб поспіти саме на той час, коли на городах помідори відходять – посадили томати. Навіть за такої пізньої висадки на помідорах, за очікуванням господаря, встигне достигнути перших 2 чи 3 китиці.

Щоб дати старт росту нещодавно висадженій розсаді під рослини в краплинну систему вносять водорозчинні азотні добрива. Також удобрюють овочі «Екопланом», що містить фосфор, калій і мікроелементи. Аміачної селітри, яка «роздуває» плоди, забезпечуючи тонаж, не вносять. У цьому – один із секретів якості й лежкості овочів. Удобрюють овочі також гуматами і рідкими хелатними мікродобривами по листу. Господар переконує, що бачить позитивний ефект від їх внесення.

З бур’янами борються по-різному: на помідорах – гербіцидом, солодкий перець мульчують плівкою, а на баклажані зареєстрованих гербіцидів немає, тому доводиться 70 соток під цією культурою і понад гектар під капустою полоти вручну.

Проти хвороб і шкідників намагаються застосовувати біопрепарати, але їх ефективність нижча, ніж синтетичних, тому не завжди вдається обмежитися «біологією». Важливий фактор стійкості проти хвороб, як показала практика, – якісна розсада.

З техніки – лише китайський 9-сильний мотоблок, тому фрезують ним, а от орати вже наймають тих, хто надає відповідні послуги. 

Технологію вирощування овочів тут розробляли за допомогою журналу «Овочівництво», з якого почерпнули багато корисного. Крім того, син Олексія Григоровича дружить із агрономом-овочівником з Каховського району на Херсонщині і часто з ним консультується по телефону.

Місцеві покупці вже знають Олексія Григоровича та його продукцію, тож він зазвичай знаходить збут тим обсягам, які він вирощує.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.