У французькому місті Сен-Жеранде (Бретань) побудували біогазовий завод, який працює на осаді стічних вод та відходах картоплі, з якої виготовляються чіпси.

Установку для виробника картопляних чіпсів Altho виготовила німецька компанія Weltec Biopower у співпраці зі своїм французьким філіалом.

«Загалом при виробництві чіпсів утворюється 22 000 тонн органічних рештків і осаду на рік, – пояснюють в Altho. – Залишки картоплі і крохмалю, а також інші виробничі відходи складають близько половини субстрату, решта – осад, який утворюється в результаті промивання».

На біогазовій установці тверді та рідкі рештки спочатку перетворюють в однорідну суміш, яка потім проходить через два варильні котли з нержавіючої сталі ємністю 4436 куб. метрів. Дигестат продають місцевим фермерам як високоякісне добриво.

Для кондиціонування біогазу мембранну технологію інтегрували у компактний контейнер. “У контейнері неочищений газ проходить через спеціальні мембрани і позбувається вуглекислого газу, пари та інших компонентів. Триступенева сепарація, яка відбувається при температурі навколишнього середовища і без використання будь-яких хімічних речовин, знижує вміст метану до рівня менше 0,5%, – розповідає Ален Призер, представник Weltec у Франції. – При цьому завдяки стисненню у висхідному потоці метан має абсолютно правильний тиск необхідний для подачі у мережу природного газу без подальшого стиснення”.

Як результат, з 400 куб.метрів сирого біогазу виходить близько 200 куб.метрів біометану. Такоі кількості вистачає для безперебійного забезпечення газом п’ятитисячного міста Сен-Жеранді.

“Біогазова установка виробляє екологічно чисте біопаливо з відходів і робить внесок у скорочення викидів парникових газів та енергетичну незалежність регіону», – пояснює  директор біогазової установки Кристоф Кретьєн.

Повідомляє EcoTown

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.