Найважливіший фактор врожайності сої – це азот: щоб отримати 1 тонну бобів потрібно 80 кг азоту. Азот також безпосередньо пов’язаний з вмістом протеїну в сої. Про це розповів Родольфо Маззоні, керівник аргентинської компанії Fragaria, представництво якої нещодавно відкрилося в Україні.

«У нас є проблема падіння врожайності та зниження якості сої в Аргентині. Падіння протеїну призводить до відмов купувати сою, наприклад з боку Китаю. Азот має бути завжди. У сої від 35 до 40% протеїну, це від 5 до 6% чистого азоту», – підкреслив Р.Маззоні.

З точки зору грунту для вирощування 3 тонн сої необхідно 240 кг доступного азоту на 1 га. «180 кг азоту піде разом з врожаєм назавжди. Це великі втрати для грунту та приховані витрати. Земля – ​​це не вічний ресурс. Альтернатива – хімічні добрива, але для сої ми їх не рекомендуємо». Повітря – це велике джерело азоту. За словами Родольфо Маззоні, завдяки застосуванню інокулянтів, зберігається $100 на гектар грунту.

Причини, за якими не спрацьовує інокулянт:

  • присутність азоту хімічного в грунті. Залишки азоту з попереднього року теж можуть гальмувати розвиток бульб. «Бульби не утворюються, тому що рослина лінива». Якщо вони не сформувалися протягом 30 днів, необхідно вводити хімічний азот в грунт. Але краще почекати, радить Родольфо Маззоні. «Буває, вони формуються на вторинних коренях через 45 днів».
  • відсутність протектора або давній термін його нанесення. Протектор діє 7-14 днів.
    Відсутність історії сої. «На полі, де не було історії сої, перші три роки бульби можуть не утворюватися», – розповів фахівець.
  • занадто велика концентрація – не завжди ефективна. Бактерії повинні бути ефективними, тоді бульби яскраво рожевого, ближче до червоного кольору. Кількість бактерій на 1 куб.см має бути 5х109 .
  • обробляти насіння бактеріями краще якомога ближче до дати посіву. Рідкий препарат набагато ефективніший. Крім цього Родольфо Маззоні радить застосовувати проектори для інокулянтів, щоб захищати бактерії. «При низькій температурі та посусі особливо потрібні проектори, так як бактерії гинуть. +10 градусів – ідеальна температура, чим ближче температура до +28 градусів, тим менший термін зберігання препарату».

При зниженні норми висіву, насіння потрібно обробляти професійно, завдаючи до семи шарів. В Аргентині аграрії намагаються віддавати насіння на професійну обробку в насіннєву компанію.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.