Цьогоріч сільгоспвиробники зібрали гарний врожай цибулі, ціна за кілограм на внутрішньому ринку сягнула рекордних 25 гривень. Для тих аграріїв які не поспішають «зірвати куш» на ринку, а вибудовують системну експортну роботу, у Каховці (Херсонська обл.) був проведений семінар «Цибуля – тренд сезону: зберігання та доробка». 

Експерти українського проєкту «Бізнес-розвиток плодоовочівництва» провели лекційне і практичне заняття для сільгоспвиробників та фермерів південних областей України. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади. В Україні, за даними експертів проєкту, вирощується від 300 до 400 тисяч тонн цибулі. Мало овоч виростити, щоб отримати більші прибутки його потрібно довести до однорідної якості і зберігати в належних умовах.

«Це продукт, який входить до борщової групи. Він традиційний для нашої кухні, існує попит на нього на внутрішньому ринку і в інших країнах Європи. Наша цибуля активно скуповується і перепродається іншими гравцями ринку, таким, як, наприклад, Польща. Необхідність таких конференцій в тому, щоб наші виробники розуміли, як формується ціна, як потрібно допрацювати продукт, щоб отримати більшу додану вартість від вирощеної продукції», – сказав голова громадської організації «Земля Таврії», представник проєкту UHBDP (м. Херсон) Олександр Синюк.

Для фермерів було презентовано нове обладнання для прийому, сортування, очищення цибулі, дані рекомендації щодо зберігання овочу. А познайомились учасники конференції з лініями закладання, сортування і фасування продукту на Каховському сільгосппідприємстві «Діамант».

«Цибулю ми доставляємо на новому обладнанні фірми «Grimme» (Німеччина), а фасування здійснюємо на лінії польського виробництва, яке ми придбали й встановили цього року. Ми довго шукали таке устаткування, їздили по багатьох країнах, але саме це виявилось для нашого підприємства оптимальним», – розповів представник сільгосппідприємства «Діамант» Віталій Мотрюк.

У конференції взяли участь аграрії Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької областей.

«Нам продемонстрували процес вирощування цибулі: від нуля до потрапляння в холодильник, відбору овочів і потім – на експорт. Дуже пізнавальний захід, багато інформації, яку можна використати в себе в господарстві», – прокоментувала учасниця семінару з Миколаєва Марина Савченко.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...