Вирощений врожай має обов’язково пройти перевірку на якість та безпечність. Адже саме від цього залежатиме, що з ним робити далі – експортувати, вживати в їжу чи використати на корм худобі.

Крім того, така перевірка захистить життя і здоров’я людей, екологію навколишнього середовища та попередить дії, що можуть ввести в оману партнерів. 

«Належна безпека та якість продукції – це вимоги сучасної дійсності, коли будь-що споживача задовольнити не може; бо саме він, споживач, і є регулятором рівня виробництва й попиту на ринку, – вважає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест. – Тому кожна країна має затверджені стандарти якості та безпеки готової продукції. В Україні сьогодні їх регулює ДСТУ, та оскільки наша країна прагне до євроінтеграції, ми поступово переходимо на європейські стандарти: наприклад, залишкову кількість пестицидів у продукції ми визначаємо відповідно до Регламенту (ЕС) № 396/2005».

«Інститут здоров’я рослин» досліджує продукцію рослинництва, насіння сільськогосподарських культур, зернові та зернобобові культури і продукти їх переробки, крупи, плодоовочеву продукцію, продукцію бджільництва, мед, олії на показники безпеки – токсичні елементи, залишкову кількість пестицидів (понад 160 показників) та мікотоксини.

«Ми застосовуємо найрізноманітніші методи досліджень – від скринінгу до хроматографії, – пояснює пані Ірина. – Для деяких продуктів достатньо скринінг-методу, однак, якщо ви експортуєте продукцію бджільництва, партнери вимагатимуть вже розширеного дослідження вашої продукції».

Крім того, дослідження продукції проводять за агробіологічними показниками й безпосередньо показниками якості. Так, у зернових, зернобобових культурах, та продуктах їх переробки –  крупах, кормах та комбікормах –  виявляють вологість, засміченість, білок та інші негативні показники.

В овочах, фруктах, плодоовочевій продукції та продуктах їх переробки виявляють сухі речовини та/або вологі, сухі речовини, нерозчинні у воді; крім того вчені оцінюють їх зовнішній вигляд, консистенцію, колір, смак і запах. Ці дослідження визначають якість і придатність продукції до вживання й убезпечують як виробника, так і споживача від багатьох потенційних ризиків.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...