Савойська капуста є цінною овочевою культурою сімейства хрестоцвітних. Ця рослина була виведено ще кілька століть тому в графстві Савоя (Італія), звідки й походить його назва.

В даний час савойська капуста користується особливою популярністю в Європі і в Сполучених Штатах, де це її вживають в їжу значно частіше ніж будь-який інший різновиди капусти.

На жаль, в нашій країні дана культура є на столі досить рідкісним гостем, незважаючи на багатий склад і чудовий смак. Проте, саме савойська капуста вважається найкращою для приготування літніх салатів, гарнірів і голубців. Справа в тому, що її листя має гофровану структуру без жорстких прожилок, а тому вони більш ніжні і легко скручуються в трубочку. Смак у «савойкі» соковитий, хрусткий і трохи нагадує кольорову капусту. Маса качанів від 0,5 до 3 кг.

За стійкістю до холоду цей різновид перевершує багато інших видів капусти. Тому багато власників дачних ділянок і городів з настанням пізньої осені залишають качани під снігом, оскільки доспілі головки пізньостиглих сортів легко переносять заморозки до -12 ° С. Даний прийом дозволяє продовжити термін зберігання врожаю, адже свіжозрізані качани савойської капусти зберігаються недовго. Вважається, що низька температура навколишнього середовища сприятливо впливає на смакові якості рослини і сприяє збереженню поживних елементів. Для того, щоб продовжити період вживання савойської капусти у свіжому вигляді, рекомендується одночасно висаджувати її ранні, середні та пізні сорти.

Застосування

Сучасна медицина рекомендує включати цей різновид хрестоцвітних в раціон харчування людей похилого віку. Також її бажано вживати дітям і людям, що страждають на цукровий діабет.

Дієтологи стверджують, що савойська капуста набагато корисніша від інших різновидів хрестоцвітних. У ній міститься велика кількість вітамінів С, А, Е, В1, В2, В6, РР, макро і мікроелементів, також вона містить у своєму складі фітонциди, гірчичні масла, рослинний білок, крохмаль і цукор.

Завдяки такому унікальному набору корисних речовин рослина має потужну антиоксидантну дію і допомагає при лікуванні багатьох захворювань, включаючи цукровий діабет, хвороби серцево – судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Крім того, вона добре засвоюється організмом, сприяє зниженню ваги, покращує травлення і обмін речовин та уповільнює процес старіння клітин.

Вирощування

Вирощування савойської капусти практично нічим не відрізняється від технології вирощування капусти білоголової. Спочатку слід подбати про підготовку розсади. З цією метою насіння на початку або середині березня висівають в розсадні ящики із заздалегідь підготовленим і удобреним грунтом.

Щоб капуста давала дружні сходи, температура повітря в приміщенні з розсадою повинна знаходитися в межах + 20 ° …+ 25 ° С. В такому випадку перші зелені паростки проклюнутся вже через три доби.

Як тільки це сталося, капусту бажано загартувати. Для цього температуру в приміщенні, де зберігається розсада, слід знизити до + 10 ° С. З появою на сходах першого справжнього листочка, рослини пікірують (пересаджують в горщики для подальшого зростання і розвитку).

Весь процес від початку висівання насіння і до висадки паростків у відкритий грунт займає близько 45 днів. При цьому ранні сорти савойської капусти рекомендується висаджувати в грунт в кінці травня, а середні і більш пізні в червні.

Зміцнілі сходи на момент пересадки в грунт повинні мати 4-5 листочків. При цьому ранні сорти можуть порадувати хорошим врожаєм вже в червні.

Місце під савойскую капусту слід вибирати добре освітлене і захищене від вітру і протягів. Грунт бажано попередньо удобрити органікою з розрахунку одне відро перегною на один квадратний метр площі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.