На території Кіровоградської області місцевий ентузіаст вирощує унікальний волоський горіх, який має червоне ядро.

Раніше такі горіхи вважалися дефектними в усьому світі. Але вчені з Каліфорнії провели масштабну роботу і реабілітували опальний горіх. Вони довели, що такий колір ядра з’явився не внаслідок якого-небудь захворювання, а обумовлений генетично. Червоний колір ядра став результатом перезапилення цілого ряду різних сортів.

Схожий сорт був виведений українськими вченими Нікітського ботанічного саду. Він отримав назву «Пурпурний».

На сьогоднішній день горіхи сорту «Пурпурний» коштують набагато дорожче звичайних білих сортів. Великою популярністю вони користуються у рестораторів, які використовують їх для приготування солодощів і салатів.

Незважаючи на збалансований солодкуватий смак і регулярну високу врожайність цього сорту (68,8 ц / га.), споживачі більше звикли до традиційного білого горіха.

Що стосується продажу на експорт, то тут ринок хоче бачити тільки білий горіх. Але і горіх незвичного кольору, має досить високі смакові характеристики та здатний завоювати зовнішній ринок, вважає фермер Олександр із Кіровоградської області, який обробляє червоний горіх.

В даний час Олександр – один з небагатьох фермерів, які вирощують горіх з червоним ядром. Аграрій вважає, що сьогодні для експорту цієї продукції необхідно, щоб її смакові характеристики здобули перемогу над стандартами Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.