Яйця цесарок коротші й ширші за курячі, що надає їм значну механічну міцність.

Так, за збільшення навантаження на 1 мм² площі шкаралупи (за великим діаметром) яйця курей витримують максимальний тиск не більше 2,5 кг. Яйця ж цесарок руйнуються тільки за тиску у 7,6 кг.

Кількість пор у шкаралупі яєць цесарки менша, а товщина її більша, ніж у курячих. Через це доступ до їхнього вмісту обмежений, а випаровування вологи незначні.

Яйця, що отримано від цесарок за повноцінного харчування, можна кидати на землю з висоти 2-3 м, перекочувати по землі, й шкаралупа буде цілою. Тому яйця цесарок практично не руйнуються під час перевезень. Їх можна зберігати без псування до півроку за температури від 0 до +10 °С і без проблем перевозити на великі відстані.

Зі збільшенням віку цесарок маса яйця збільшується. Так, у 10-12-місячному віці птиці маса яйця становить 40-44 г, у 22-24-місячному – вже 42-46 г. Однак збільшення наступної інтенсивності несучості зазвичай тягне за собою зниження їхньої маси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.