Під час заготівлі сінажу та силосу не треба забувати про біологічні консерванти.

Вони рятують корми, що заготовляють, від дії несприятливих погодних умов. Крім того, задають правильний хід ферментації корму, підсилюють епіфітну мікрофлору рослин корисними молочнокислими та біфідобактеріями, одразу долучаються у процес консервування для максимального виробництва бактеріями молочної кислоти.

Завдяки консервантам також пришвидшується процес консервування та зменшується кількість корму, що псується у верхніх шарах.

Якісний консервант повинен містити щонайменше три види молочнокислих бактерій, мати високу їхню концентрацію та відносно низьку дозу на 1 тонну маси, що консервується – зазвичай 1-4 кг/т. Бажано використовувати сухі форми консервантів, оскільки рідкі в спеку не завжди виживають під час доставки від продавця до господарства та за зберігання на складі господарства.

Органічні кислоти забезпечують консервування кормів за допомогою як іонів так і аніонів. Вони є більш токсичними для мікроорганізмів, ніж мінеральні кислоти.

Мурашина кислота не впливає на розвиток молочнокислих бактерій, разом з тим пригнічує розвиток гнилісних мікроорганізмів і бактерій типу кишкової палички. Вона попереджує розігрівання маси, що силосується, та скорочує втрати сухої речовини і цукру. Кислота не шкідлива для жуйних тварин, так як частково розпадається під час силосування і повністю у передшлунках жуйних з утворенням вуглекислого газу і метану.

В Україні при силосуванні злакових культур кислоту добавляють в кількості 2,5–4, а бобових – 4–5 л/т. У Данії і Норвегії її добавляють із розрахунку 3 л/т корму, що силосується, а в Бельгії її рекомендують вносити із формальдегідом у співвідношенні 3:1 в межах 3–4 л на 1 тонну сировини.

Оцтова кислота за консервуючими властивостями поступається мурашиній, однак практика показує, що добавка її в дозах 3–5 кг на 1 тонну зеленої маси сприяє заготівлі високоякісного силосу із злакових та бобових трав.

Пропіонова кислота обмежує повторне бродіння в готовому силосі, значно пригнічує розвиток пліснявих грибів і дріжджів.

Бензойній кислоті властиві бактерицидні властивості щодо гнилісних бактерій і також дріжджів. При консервуванні бобових трав пропіонова і бензойна кислоти ефективні в дозі 3 кг/т, а злакових – 1,5–2 кг/т.

Всі кислоти сприяють значному зниженню втрат сухої речовини, цукру, позитивно впливають на процеси ферментації, а саме:

1) знижують рівень рН до 3,5–4;

2) підвищують вміст водорозчинних вуглеводів;

3) зменшують кількість органічних кислот;

4) покращують збереженість протеїну та підвищують енергетичну цінність корму.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...