Шипшина в Україні – одна з найперспективніших культур, але хоча і попит на неї постійно зростає, не так багато фермерів можуть запропонувати подібну продукцію. Справа в тому, що промислові плантації в Україні сягають максимум 200 гектарів, а для збору дикорослої шипшини банально не вистачає рук.

Ціна на шипшину в останньому році піднялася з 24 до 45 гривень за кілограм. Вирощування шипшини невитратне, її можна саджати на непридатних для традиційного землеробства землях, як то схили чи балки. Для висадки знадобиться 6 тисяч саджанців на гектар, а плодоносити рослини починають на третій рік.

Прибутковий напрямок переробки шипшини — це виготовлення олій. Такий бізнес особливо популярний серед європейських фермерів. Одначе, навіть без переробки на шипшині можна виручити непогані гроші.

Врожайність з одного куща складає 2-4 кг, отже при мінімальній ціні реалізації у 18 грн/кг дохід може складати 216 – 432 тисяч.

Виробники зазвичай продають окремо шкірку та насіння. Шипшина в Україні не відноситься до сільгоспкультур, і це є головною перешкодою в експорті. Однак її врожай приенесе прибуток, навіть при несприятливій ціновій кон’юнктурі ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.