З початку вересня набули чинності нові фітосанітарні вимоги Європейського Союзу щодо захисних заходів проти ввезення в ЄС організмів, шкідливих для рослин та рослинної продукції, і проти їх поширення в межах Євросоюзу.

Обов’язковою умовою для імпорту є відсутність в країні або місці виробництва ряду паразитарних організмів. 
Як повідомляє прес-центр Держспоживслужби, з 1 вересня 2019 року змінено умови імпорту ряду свіжих фруктів та овочів, в тому числі і для тих, які зараз можуть бути експортовані з України.

Обов’язковою умовою для імпорту є:

– для перцю, пасльону, томатів та баклажанів – походження з країни або місця виробництва, визнаних вільними від Neoleucinodes elegantalis (Guenée);
– для імпорту яблук – походження з країни або місця виробництва, визнаних вільними від організмів Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich, Rhagoletis pomonella (Walsch), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say;
– для імпорту груш – походження з країни або місця виробництва, визнаних вільними від Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say;
– для імпорту слив – походження з країни або місця виробництва, визнаних вільними від Tephritidae (non-European).

У зв’язку з цим Держспоживслужба направила лист в Європейську Комісію з повідомленням про відсутність випадків виявлення на території України Tephritidae (non-European), Guignardia piricola (Nosa) Yamamoto, Tachypterellus quadrigibbus Say, Neoleucinodes elegantalis (Guenée), що підтверджується результатами щорічного моніторингу та з урахуванням кліматичних умов України.

Що стосується Enarmonia prunivora Walsh, Grapholita inopinata Heinrich і Rhagoletis pomonella (Walsch), то в Україні ці організми віднесені до списку А1 “Карантинні організми, відсутні в Україні”.

Беручи до уваги, що Україна є вільною від зазначених організмів, Держпродспоживслужба запропонувала Європейській Комісії прийняти рішення щодо безперешкодного імпорту в країни Європейського Союзу яблук (Malus Mill), груш (Pyrus L.), слив (Prunus L.), стручкового перцю (Capsicum annuum L.), ефіопського пасльону (Solanum aethiopicum L.), помідорів (Solanum lycopersicum L.) та баклажанів (Solanum melongena L.). Зараз Держспоживслужба очікує відповідь Європейської Комісії.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Loading...