Фермерське господарство в селі Переселення на Київщині налагодило експорт до Європи, Південної Кореї та Канади продуктів з амаранту – рослини, яка раніше вважалася бур’яном. Кажуть, вона навіть заміняє м’ясо.

На даний час дане фермерське господарство є одним із найбільших в Україні з виробництва амаранту, а також є найпотужнішим виробником насіння цієї рослини.

Виробники незвичної продукції зазначають що раніше до амаранту ставилися як до бур’яну. Проте скориставшись міжнародним досвідом, у Переселенні знайшли перспективне застосування амаранту: його використовують як спецію, для виготовлення борошна, приготування каш, і навіть борщу. 

«Амарант був як бур’ян, його не сприймали всерйоз, але за поживними властивостями це було фантастично. З’їсти шматок хліба з амаранту – все одно, що з’їсти шматок м’яса, за вмістом білка та засвоюваністю. Люди знали і годували домашніх тварин зеленою масою, він був в ужитку завжди, але для здоров’я не використовувався, тому що не було технології отримання масел», – розповідає виробник продукції з амаранту Дмитро Лобачевський.

Дана рослина невибаглива й може рости навіть на піску, відтак українські землі добре підходять для вирощування цієї культури. Зараз у селі Переселення збирають близько 100 тонн зерна амаранту, під його посіви відведено 50 га площі. На експорт відправляють олію, борошно, крупу та інші продукти з амаранту. Згодом хочуть експортувати чай з цієї рослини, в Україні він вже продається. Для споживання в їжу придатне все: корені, стебла, зерна і листя амаранту.

Як зазначає фермерка Олена Вовченко, амарант є дуже рентабельною культурою: прибуток з гектару сягає від 50 до 100 тис грн. І головне – це здорове харчування.

За словами дієтолога Ірини Артеменко, за якістю і кількістю амінокислот білок амаранту прирівнюється до грудного молока. Вона радить вживати масло амаранту по одній чайній ложці натщесерце: це сприяє збагаченню організму киснем.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.