У селищі Немішаєве (Київська обл.)  заснували перший в країні студентський кооператив  “AgroUniverse”, який діє при агротехнічному коледжі. Тут одразу навчають заробляти гроші: майбутні фермери варять сир та продають його.

Директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін вважає, що практика допоможе студентам у майбутньому створити свій виробничий або переробний кооператив і продавати власну продукцію.

– Ми створили лабораторію, у якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити, – розповів Володимир Альохін.

Студенти виготовляють лише натуральну продукцію без консервантів. Майбутні фермери напрацювали технологію виробництва чотирьох видів сиру: з паприкою, шафраном, італійськими травами, а також сир «Любительский». Один із сирів, який опановують назвали «Студентським», і його представили на фестивалі крафтового сиру.

– Це вигідна професія – ти завжди будеш з копійкою, адже люди ніколи не відмовляться від їжі. Кооператив – це маленька підготовка до великого життя, – каже про досвід сироваріння студентка коледжу Діана Гонтарук.

Молоко теж своє: при коледжі є ферма, де 75 дійних корів та ще 170 телят та бичків, за якими доглядають самі студенти.

Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: тобто навчання й виробництво там об’єднані. Подібний досвід поєднання теорії з практикою також існує і в Литві – із закладами цієї країни теж співпрацює Немішаївський коледж.

Директор коледжу в майбутньому сподівається на гранти і планує розширити досвід студентської кооперації не лише на виробництво сиру. Наразі коледж випускає близько 500 студентів на рік, дуже важливо дати їм поштовх до відкриття власної справи.

Повідомляє Landlord