У селі Гречане (Дніпропетровська обл.) на равликовій фермі «Вілла Греція», фермерського господарства «Здравлик», розводять українську репродукцію маточного поголів’я справжнього Великого середземноморського равлика.

Це справжній європейський делікатес та найдієтичний продукт.

“Наше агропідприємство вперше запропонували концепцію гастрономічного та аграрного туризму в даній галуз. Ми запрошумо гастрономічних туристів на цікаві екскурсії та дегустації справжніх делікатесних страв зі середземноморських равликів,” – розповідає директор фермерського господарства «Здравлик» Тетяна Завийборода.

М’ясо равлика – це справжній гастрономічний делікатес з ніжною структурою і з вишуканим тонким смаком, складається з високоякісного і легкозасвоюваного білка (що містить незамінну і дуже цінну амінокислоту — холін), води і жирів. У хімічному складі велика кількість вітамінів і мінеральних елементів: фосфор, магній, калій, мідь, кальцій; тіамін, піридоксин, рибофлавін, кобаломін, фолієва кислота — це практично всі вітаміни групи В, а також вітамін К, вітаміни РР, Е і ретинол, за змістом якого равлики є рекордсменами. Корисні властивості м’яса равликів пов’язані, перш за все, з його дієтичними властивостями, калорійність складає всього 90 ккал на 100 грамів, причому 70% обсягу калорій доводиться на білок, якого тут більше, ніж в курячому яйці. Регулярне вживання равликів в їжу сприяє нормалізації вітамінно-мінерального балансу організму, зниженню рівня холестерину в крові та зміцненню серцево-судинної системи за рахунок жирних кислот. Корисні властивості равликів в тому, що вони насичують організм кальцієм, завдяки чому ці молюски особливо корисні при вагітності і годуванні.
Але основна господарча діяльність підприємства «Здравлик» – виробництво ремонтно-маточного стада сірого середземноморського равлика Helix aspersa Maxima і Helix aspersa Muller (найдорожчого харчового равлика у світі).

Українська репродукція середземноморського харчового равлика з часом буде доступніша. Нами, спільно з Асоціацією «Равлик України» розроблена та впроваджується навчальна програма з равликівництва. Бажаючі приєднатись до елітного італійського аграрного бізнесу можуть на базі нашого підприємства ознайомитись з технологією інтенсивного вирощування середземноморського равлика та придбати стартове маточне стадо равлика української репродукції.

Саме елітного, наприклад, в Італії равликівництво – справа родинна, що передається поколіннями (до цього ж займає велику частину у тваринництві), а вирощувати равлика простіше, ніж вирощувати кролика або вівцю. Равлики практично не хворіють та потребують мінімального догляду. У Європі цей бізнес жартома називають «для ледачих», за півроку равлик повністю виростає, набираючи вагу в 30-40 разів, а взимку спить.

До того ж равлик не здатний штучно набирати вагу (наприклад, за рахунок інтенсивного годування) – це важлива дієтична особливість.

Равликівництво – поки що новітня галузь для України, але влна динамічно розвивається не тільки на внутрішнє виробництво, але і на експорт.

Равликівництво – агробізнес з додатковою вартістю, мільйон з гектара – це про равликів. За інтенсивною італійською технологією: від яйця-ікри до товарного статевозрілого равлика — проходить всього 6 місяців, за цей короткий період 1 тонна маточного поголів’я дає 30-40 тонн приросту. До того ж, без регуляторів росту, штучних харчовихдобавок, без генетично модифікованих кормів — це цілком органічний продукт.

Фермерське господарство «Здравлик» — соціальне підприємство, 50% прибутку ми витрачаємо на допомогу вимушено-переміщеним особам (ВПО), сприяємо інтеграції біженців через розбудову особистого равликового агробізнесу.

Навчання ВПО равликівництву, за особистим соціальним проектом, у 2017 році ми проводили безкоштовно, також ми компенсуємо до 50% вартості стартового ремонтно-маточного стада равлика. Цього достатньо, щоб розпочати промислове вирощування равлика, це суттєва допомога для старту, враховуючи високу вартість поголів’я — від 12 тис. євро за 1 тонну.

Інтеграція переселенців – досить актуальна для Дніпропетровської області, яка прийняла переважну частину ВПО.

Також соціальна діяльність спрямована на розвиток геліцекультури (промислового вирощування равлика) в Україні. Равлика, як і інших промислових тварин, необхідно виробляти, цивілізовано – вирощувати на спеціалізованих тваринницьких фермах.

Агропідприємство виступає за заборону збору равлика у дикій природі, та сприяє створенню нових равликових фермерських господарств.

І це не тільки м’ясо равлика, але і равликова ікра (найдорожча у світі), екстракт слизу равлика, – підкреслює директор фермерського господарства пані Тетяна.

На даний момент у світі продається 420-450 тисяч тонн цих молюсків на 10 млрд. євро. Попит на равлика постійно зростає. Тільки французькі та італійські ринки самостійно складають 300 млн. євро. Франція імпортує більше 80% своїх потреб, Італія — 60%, експортний потенціал равликів становить близько 200 млн. євро. Ціновий ринок щорічно збільшується на рівні 4,5%.

Лідером світового виробництва харчового равлика є Китай, але Україна ближче до кінцевого західноєвропейського споживача, так що галузь перспективна та вільна, поки що. 

Агропідприємство «Здравлик» є членом європейської асоціації «Равлик України», яка працює над поширенням української равликової продукції у Європі та розвитком галузі в Україні.

“Попит на равлика в Західній Європі випереджає пропозицію і не буде задоволений найближчі 10 років,” – підсумовує пані Тетяна.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.