Вітчизняні виробники кавуна впевнено прямують до реєстрації географічного зазначення “Херсонський кавун”. Для цього вони встановлюють відповідний стандарт якості продукту. Одна з основних його характеристик – знижена норма нітратів.

Врожайність

Майже 75% усіх баштанних культур в Україні вирощують на Херсонщині. Площа під ними становить 23 тисяч га. За даними департаменту АПК Херсонської ОДА, на сьогодні в області зібрано близько 93,8 тисяч тонн цієї продукції, а загальний врожай, за прогнозами, становитиме 300 тисяч тонн, що на 130 тисяч тонн більше, ніж минулого сезону.

Відзначають, що цьогорічна врожайність в 1,7 разу вища, ніж торік, – відповідно 120 і 72 ц/га.

Критерії якості

Авторами бренду херсонського кавуна є фермери Голопристанського, Скадовського та Олешківського районів. Вони виробляють близько 75% баштанних культур загального обсягу області. Нещодавно вони створили Асоціацію виробників херсонського кавуна.

Її голова, керівник фермерського господарства «Лиманське» Олександр Бритвін, розповів про критерії, які їхня Асоціація висуває до бренду “Херсонський кавун”:

1. Територія. Вирощений тільки на півдні Херсонської області (оскільки на якість цієї продукції впливають піщані ґрунти і близькість моря).

2. Вирощений у богарі (неполивному степу). Богарний кавун солодший, ніж поливний, має тоншу шкіру й менше товстих прожилок.

3. Нижча норма нітратів. При нормі нітратів 60 мг/кг, у херсонському кавуні має бути 40 мг/кг.

«Тобто ми заявляємо, що робитимемо навіть якісніший продукт, ніж дозволяє держава», – наголошує Олександр Бритвін.

4. Солодкий. Рівень цукристості — не менше 12 одиниць за шкалою Брикса.

5. Корисний. Херсонський кавун не лише безпечний, але й насамперед корисний.

«Часто, характеризуючи будь-який продукт, кажуть, що він безпечний. Зверніть увагу: не корисний, а просто безпечний. Тобто споживачів наводять на думку: мовляв, радійте, що хоч не отруїлися. Ми ж хочемо кардинально змінити підхід і переконати людей: якщо кавун херсонський, то передусім –  корисний», – коментує голова Асоціації.

Ціна

Цьогорічна ціна на кавуни не зовсім влаштовує фермерів. При собівартості продукції 0,7 грн за кілограм, свій врожай фермери продають з поля по 1 грн. Іноді ціна на богарний кавун навіть нижча від точки рентабельності. Прибуток, за словами Олександра Бритвіна, для виробників саме богарного кавуна, якщо і буде, то незначний. Вищу рентабельність має поливний кавун.

Голова ФГ «Вікторія 8» зі Скадовського району Петро Гулий вважає нинішній рік несприятливим для фермерів: попри високу врожайність кавуна, заробити на ньому при таких цінах неможливо.

«Торік продавали його по 2,50 грн. з поля, а нині по 1,00 -0,80 грн. – за готівку, чи 1,20 грн.– за безготівковим розрахунком», – пояснює фермер.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.