Вже понад 20 років, як ДП «Рейлін» (м.Київ) плідно працює на сільськогосподарському ринку України. Підприємство вирізняється з-поміж інших прогресивними поглядами та нестандартними рішеннями. Саме з нього почалося вирощування сорго та чорниці високорослої (лохини) в Україні.

Ще в 2006 році ДП «Рейлін» зареєструвало два сорти арахісу американської селекції: Валар та Лінар. Але тільки в 2019 році сільськогосподарські виробники звернули увагу на цю культуру, хоча переробники наголошували на тому, що мають гостру потребу в сировині, яка переважно імпортується та неодноразово зверталися до «Рейлін» з пропозицією розпочати культивування арахісу в Україні.

Щороку імпорт товарного арахісу в Україну становить близько 25 тис. тонн, із них 17 тис. тонн імпортується з Індії, яка є світовим лідером із виробництва арахісу. Арахіс, як і сорго, одна з небагатьох культур, яка здатна рости на бідних піщаних ґрунтах у спекотних умовах. Щоправда, для отримання високих врожаїв, на легких ґрунтах арахіс потребує краплинного зрошення.

Вбачаючи перспективу, його почали вирощувати в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях України. Середня врожайність зерен арахісу в Україні становить 12–14 ц/га, на зрошуваних землях збирають 45 ц/га. У 2018 році в Голопристанському районі Херсонської області на богарі отримали 22 ц/га. За ціною реалізації, що становить 800–1000 доларів за тонну, арахіс є економічно привабливішою культурою, ніж соя.

Арахіс — тепло- та світлолюбива культура з періодом вегетації 130–160 діб. За температури 0°С сходи і рослини гинуть. Хороші врожаї арахісу збирають на легких супіщаних ґрунтах, чорноземах та глинистих ґрунтах. Культура позитивно реагує на рівномірне зволоження протягом літа, тому на зрошуваних землях Півдня отримують досить непогані врожаї. Насіння арахісу, як і сорго, проростає за температури ґрунту, яка становить 13–15°С. Оптимальною для росту і розвитку є температура повітря 25–30°С. За температури нижче 12°С арахіс плодів не утворює.

За вмістом олії у насінні (45–60%) арахіс посідає одне з перших місць серед олійних культур. Арахісова олія має високі харчові якості, її широко використовують в їжу, а також у консервній, кондитерській та інших галузях промисловості. Насіння арахісу споживають підсмаженим чи у вигляді арахісової пасти. Воно багате на білки (25–27%) та безазотисті екстрактивні речовини (до 20%). Арахіс у вигляді пасти є обов’язковим продуктом, який входить до раціону дітей у дошкільних та шкільних закладах США, а також спортсменів.

Макуха арахісу містить до 48% білка і 8% жирів. Її використовують на корм худобі чи в харчових цілях, як домішку у виготовленні халви, шоколаду та кави. Стебла арахісу містять до 18% білка, тому за поживними якостями вони не поступаються сіну люцерни чи конюшини.

Цього року ДП «Рейлін» разом із компанією «Легіон Агро», яка ще в 2017 році зацікавилась американськими сортами арахісу, висіяли сорти Валар і Лінар з метою вивчення перспективності їхнього вирощування в умовах Херсонській області України.

Не дивлячись на пізні строки сівби, вже отримано перші хороші результати. Сорти показують себе як скоростиглі і високоадаптивні. До кінця року будуть зібрані всі необхідні дані для глибшого аналізу.

В 2020 році ДП «Рейлін» забезпечить українських сільськогосподарських виробників високоякісним посадковим матеріалом, що неодмінно приведе до збільшення виробничих площ арахісу в Україні, адже для цього є відповідні ґрунтові та кліматичні умови і головне — гарантований ринок збуту.

Повідомляє Пропозиція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.