Найбільше українське поле лаванди знаходиться у селі Перечині на Закарпатті. Воно приваблює туристів і приносить господарям непогані прибутки: квіти переробляють в олію та спеції.

Лавандовий бізнес на Закарпатті фермери розпочали три роки тому, висадивши 300 кущів, привезених з Болгарії. Зараз на плантації збирають врожай з 54 тисячі кущів лаванди сорту англійська вузьколиста. Один саджанець коштує 10 грн. Догляд за рослиною нескладний. Поливати практично не треба – рослина не любить вологу. Головне: вчасно виполювати бур’яни. Збирають лаванду у спекотну погоду. Власниця лавандового господарства Мирослава Качур каже, що саме у цей час у рослині найбільша концентрація ефірних олій та дубильних речовин.

Із одного гектара лаванди можна отримати до 7 тонн сировини.

Висушену лаванду використовують як приправу. Крім того, з рослини виготовляють ефірну олію, вона коштує 300 грн за 10 мг, лавандову воду – 120 грн, сухі пучки рослини – 95 п’ять грн.

Раніше великі плантації лаванди в Україні були на території Криму, але після анексії більшу частину продуктів з лаванди Україна експортує. Наразі ж власний лавандовий бізнес має великі перспективи. Біологи запевняють: клімат та ґрунти на  Закарпатті оптимально підходять для вирощування лаванди.

Власники господарства лаванди планують розширити ароматну плантацію до 5 гектарів.

Цьогоріч на полі в Перечині висадили додатково 300 кущів даманської троянди, яка використовується в Європі для виробництва парфумів.

Повідомляє Landlord

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.