Ферма Бента Йенсена, що на Півдні острова Зеландія (Данія), вирощує органічний ріпак з середньою врожайністю 3,5 тонн/га.

Таких результатів досягнуто, зокрема, завдяки ефективній сівозміні. Ріпак висівають на тій самій площі тільки один раз на шість років.

Попередником органічного ріпаку обов’язково є горох: він забезпечує хорошу родючість ґрунту та його задовільний санітарний стан в умовах відсутності хімічного захисту.

Також у сівозміні є трави та конюшина, які вирощують на насіння – вони виконують роль біозахисту й насичують ґрунт азотом.

Горох у господарстві називають найкращим попередником органічного ріпаку. Його збирають зеленим наприкінці червня. Після цього поля одразу дискують, а згодом орють. Таким чином забезпечується контроль бур’янів – особливо однорічних лучних трав.

Після оранки ґрунт знову дискують й ущільнюють котками, готуючи до сівби.

Загалом, незважаючи на непрості умови вирощування ріпаку, данські фермери зацікавлені у виробництві цієї культури. Це пов’язано із постійно зростаючим попитом на цю культуру на внутрішньому та зовнішньому ринках та ціною, яка зростає кожного року.

Ріпак, завдяки олії з відмінними смаковими властивостями і високою якістю, має значну перевагу на продовольчому ринку у порівнянні з іншими олійними культурами, особливо в країнах Західної та Східної Європи, а також Північної та Південної Америки. Ріпак також є цінною медоносною культурою.

Повідомляє AgroTimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.