В Україні залежність цін на моркву від її якості щороку зростає. Це помітно не тільки у період великої пропозиції під час безпосереднього збирання врожаю, така тенденція чітко прослідковується навіть у «дефіцитні» часи.

На майданчику найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар», де щороку продається 8,5-9 тис. тонн свіжої моркви, сьогодні якісна мита морква коштує 11-12 грн/кг, тоді як немита продукція пропонується по 7-8 грн/кг.

Навіть у минулому сезоні, коли Україні явно не вистачало моркви і ціни були доволі високі, продавці митої і упакованої продукції на «Шуварі» отримували мінімум на 30% вищу ціну, ніж продавці немитої, невідсортованої моркви. 

«Українські виробники моркви працюють в умовах вільного ринку, тобто вони не можуть впливати на ціни. Але фермер може впливати на свій прибуток, контролюючи продуктивність власного виробництва і якість продукції, яку він може запропонувати ринку. Український споживач все більше звертає увагу на якість, тому власник комерційної партії якісної української моркви відчуває себе впевнено на ринку навіть конкуруючи із імпортерами. Немиту та не невідсортовану моркву у колі професійних трейдерів все частіше тепер називають звичайною сировиною.

Така продукція має дуже низькі шанси бути вдало проданою в будь яких ринкових умовах», – каже Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” ОРСП «Шувар».

Повідомляє Рropozitsiya

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.