М’ята – одна з найпопулярніших на Землі трав, основною цінністю якої є лікувальні властивості. Але м’яту використовують також в кулінарії і парфумерії, де освіжаючий аромат і хімічний склад рослини роблять її незамінною.

В Україні культивування м’яти освоєно лише на 10%. Але українські фахівці за кілька років зробили висновок, що м’яту простіше вирощувати у відкритому грунті, так як в тепличних умовах досить часто у рослин виникає проблема з небезпечним шкідником – білокрилкою, а у відкритому грунті ніяких шкідників не спостерігається.

При цьому завжди потрібно враховувати здатність кореневища м’яти до розростання. Тому дуже важливо стримувати цей процес шляхом пересадки на інше місце. Якщо розглядати вирощування багаторічної трав’янистої рослини як бізнес, то можна сміливо стверджувати, що м’ята – вигідне капіталовкладення.

Для старту м’ятного підприємства буде досить всього 1 га. Це дозволить початківцям більш детально вивчити особливості культури і пристосуватися до її вирощування. Всі основні вкладення коштів і ресурсів, якщо все робити поступово, припадають на перший рік, а в наступні роки вкладення будуть вже не потрібні.

Розмір інвестицій в цей бізнес буде залежати від способу вирощування – закритий чи відкритий грунт. Прибуток від тепличного способу вирощування м’яти, дуже високий – врожай можна знімати цілий рік, на відміну від сезонності вирощування в умовах відкритого грунту.

Найбільш топовим сортом серед аграріїв у всьому світі вважається перцева м’ята. Лідерами серед її постачальників є Англія і Північна Америка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.