Єдина в Україні ферма з вирощування тихоокеанської королівської креветки, що розташована на в’їзді у Жмеринку, за 40 кілометрів від Вінниці, використовує «сонячну» електроенергію та опалює виробничі приміщення пелетами з соняшникового лушпиння.

Дорогий делікатес розводять у відреставрованих цехах колишнього заводу з пошиття шапок.

«Малька королівської креветки літаком транспортували з Малайзії. На початку він важить менше грама, за півроку вирощуємо до 30 грам і до 30 сантиметрів, – розповідає керівник ТОВ «Акваресурс +» Петро Гижко. – Консультант із США розробив для наших креветок спеціальний раціон в який входять картопля, мука, крохмаль, риб’ячий жир та дріжджі. Ми придбали обладнання для гранулювання і тепер самостійно виготовляємо натуральний корм».

Температура у приміщенні завжди повинна триматися на рівні +34 градуси, а вода максимально нагадувати морську. «Додаємо спеціалізовану морську сіль з Німеччини у відфільтровану з крану воду, – пояснює Петро Гижко. – У нас 6000 тонн води, однак сухо завдяки потужній вентиляції, яка за одну годину шість разів змінює повітря».

Для енергозабезпечення виробництва обсягом 85 тонн креветок на рік, підприємство купує електроенергію на станції «Укрзалізниці» у Жмеринці, придбало генератор на 250 кВт та встановлює сонячні електростанції.

«У листопаді 2018 року запустили в експлуатацію дахову СЕС потужністю 600 кВт. Зараз будуємо наземну сонячну станцію потужністю 200 кВт, – розповідає  Петро Гижко. – Вироблена станціями електроенергія дозволить покрити до 25% енергопотреб підприємства».

Для опалення приміщень «Акваресурс +» купив українські твердопаливні котли, які працюють на пелетах з соняшникового лушпиння та деревини.

«У нас завжди має бути у середині +34 градуси тепла, навіть, якщо за вікном – 30 градусний мороз», – наголошує Петро Гижко.

Підприємство не заморожує, а лише охолоджує креветку. Ціна на креветки залежить від їх калібру – скільки штук у кілограмі: чим менше, тим дорожчі».

Вирощувати креветки на Вінниччині почали три роки тому. Зараз на підприємстві працює 20 робітників.

Сьогодні підприємство намагається сертифікувати виробництво за всіма можливими вимогами європейського ринку. «Плануємо отримати дозвіл міжнародної організації з якості продукції ХАССП, який дозволить нам запрошувати європейських споживачів, – пояснює Петро Гижко. – Дані, які ми отримали після досліджень у випробувальному центрі, свідчать, що у наших креветках немає жодних антибіотиків та інших шкідливих речовин. Цього вдалось досягти завдяки використанню виключно натуральних кормів».

Повідомляє Ecotown

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.