Інженери з Кембриджського університету (Великобританія) презентували робота-фермера Vegebot, який вміє збирати салат Айсберг. Дослідники відзначають, що робот продемонстрував вражаючі результати ідентифікації з частотою успішної локалізації 91%. 

Деякі культури, такі як пшениця або картопля, відносно легко збирати механічним способом у великих масштабах, але інші культури, такі як салат айсберг, все ще вимагають ретельної людської праці.

“На даний момент збирання врожаю – це єдина частина циклу виробництва салату, яка здійснюється вручну, і це вимагає дуже великих фізичних зусиль”, – розповіла дослідниця Джулія Кай, яка розробила “комп’ютерний зір” для робота.

Спочатку робот визначає здорові і дозрілі качани салату, використовуючи алгоритм на основі штучного інтелекту. Даний інтелект навчений на зображеннях культури, а також на реальних зразках зроблених в лабораторних умовах.

Після цього машина вирізає качан, роблячи зріз в потрібному місці не лишаючи зайвих листків.

Поки Vegebot працює не так швидко і ефективно, як людина. Робот витрачає 32 секунди на визначення зрілості салату, але в майбутньому подібні технології можуть вирішити проблеми дефіциту робочої сили в сільському господарстві, а також зменшити кількість харчових відходів.

Повідомляє  Рropozitsiya

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.